Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на историческите възстановки събра над 3000 гости за два дни

Снимка: Катя Чорова

Близо 3 000 българи и чужденци са посетили за два дни Първия международен фестивал на историческите възстановки в средновековната крепост Царевец във Велико Търново. На фестивала, който завършва следобед, групи от 5 държави представят бита, културата и войнските умения в периода 12-14-ти век, когато е управлявала династията на Асеневци.

Посетителите присъстват на схватки със старинни оръжия, могат сами да стрелят с лък и да си отсекат при Николай Цонев от великотърновския клуб "Традиция" сувенирна монета със символ от средновековието. Това е лъвът, открит като изображение при разкопки в средновековния Търновград.

Васил Тенекеджиев рисува икони с позлата по средновековна техника. Той е от варненското сдружение "Чигот", което се занимава с реконструкция на живота през Второто българско царство.

При Петър Стефанов от  "Традиция" малки и големи опитват ястия, с които са се хранели обикновените хора през Средновековието - яхния от леща с булгур и праз, както и разядки от сирене с чесън и различни подправки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14