Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прегърни ме! Целуни ме! Кажи, че ме обичаш!

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

През 2004 година заедно с Петя Миладинова започнахме работа по творчески проект в Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи „Петко Р. Славейков“. От съвместната ни шестмесечна работа с децата се роди и документалната пиеса „Приказни гатанки“. Тя е изградена върху техните лични истории, които те не лесно ни разказаха. Първо трябваше да преживеем заедно различни приключения, после – да се заобичаме и накрая – да се доверим едни на други. Бяха прекрасни деца. И много трудни. Бяха изоставени и объркани. Умни и търсещи. Те завинаги останаха в сърцето ми, надявам се, че и ние им дадохме мигове красота, вдъхновение и различни хоризонти. Излишно е да разказвам какво представлява едно българско сиропиталище.

Не знам дали от тогава досега нещата са се променили, защото след този проект повече не се захванах с подобни предизвикателства. Първо, защото разбрах, че не мога да „наваксам“ всичко, което тези деца са изгубили със самото си раждане. Второ, защото отидох и прекарах там половин година с цялото си сърце, но все пак в един момент си тръгнах и отнесох сърцето си. Вероятно проекти като нашия имат смисъл и оставят следи в съзнанието на децата – прочетохме много приказки, научихме много нови думи, нарисувахме много картини, ходихме на театър, поставихме спектакъл, с който децата се явиха на фестивал и дори спечелиха награда. Вярвам, че им дадохме смислени срещи с изкуството, които ще светят в душите им завинаги. Но пък оттогава до днес все не мога да повярвам, че което и да е дете заслужава части от нечие сърце. Децата заслужават цели сърца.

Тази събота ви предлагаме „Приказни гатанки“ – състои се от мислите, чувствата, мечтите, радостите и тъгите на децата, които тогава бяха в трети и четвърти клас. Сега са пораснали и са вече в света с всичките му справедливости и несправедливости. Надявам се да е станало чудо и да са намерили обич и свързаност. Много ми се иска да се е сбъднало бърборенето на малкия Боко, който всеки път ме посрещаше на главния вход, хвърляше се на врата ми и повтаряше: „Прегърни ме! Целуни ме! Кажи, че ме обичаш!“

В радиоверсията на „Приказни гатанки“ участват децата: Ани, Асен, Реми, Ирена, Трайчо, Данча, Петя и Мартин.
Режисьор – Петя Миладинова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.