Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Вяра, Надежда, Любов и премъдростта божия

БНР Новини
Археологически обект в кв. „Слатина”, София, с основите на най-големите, открити досега в Европа, неолитни сгради
Снимка: археологически екип на проф. Васил Николов

17 септември, Денят на нашата столица, е подходящ повод да си припомним каква е първоосновата, за да бъде този ден специален в православния календар. Най-масово разпространен е разказът за гоненията срещу християните по време на Римската империя. Света София и нейните три дъщери - Вяра, Надежда и Любов, са подложени на жестоки страдания, отстоявайки своята вяра. Мъченичеството и силният дух на София и трите й деца, се вплитат неусетно в градежа и пластовете памет на базиликата „Св. София”, в самото сърце на града.

В буквален превод името на светицата София означава „мъдрост”. Но мащабите на символиката са много по-големи. В действителност, те се свързват с представата за Второто лице на Светата Троица - Бог Слово, т.е. Премъдростта Божия.  Неслучайно в житейската история трите дъщери носят имената Вяра, Надежда и Любов, които са и основните носители на Духа (Божията Премъдрост). Толкова много послания са ни завещали предците.

Как посрещаме не само Деня на София, но и още много други празнични поводи? Преди новата учебна година в рубриката „Срещи по пътя” гостува корабният инженер Георги Кънчев. Той е от хората с пътуващи професии. В дългите месеци, когато е на плаване, той отделя време и да създаде първия български електронен буквар „Буквеница”.

В този период на септември се провеждат и традиционните Европейски дни за културно и природно наследство. Ще разберем защо не друг, а директорът на Историческия музей - Русе, проф. Николай Ненов, ни предлага красив, зелен маршрут в делтата на река Дунав.  

Старинните занаяти са част от голямото световно културно наследство. В Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак, съхраняват и развиват това безценно богатство. А директорът Иван Чакъров знае и как сливовият мармалад се превръща в балканджийски шоколад, каква е на вкус живата вода на хората от Централен Балкан. Чувствайте се поканени на Празника на сливата и троянската сливова ракия.

Започнахме и ще завършим това радиопътешествие със столицата София. Поредното археологическо лято обогати с нови данни познанията ни за историята на града, отпреди 8000 години. Бяха открити най-големите постройки в Европа от времето на неолита. Тези материални свидетелства са ново потвърждение на  тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация. „Има какво да научим от древните хора, обитавали селището в днешния софийски квартал „Слатина”, казва чл.- кор. проф. Васил Николов, ръководител на екипа, който  работи на обекта. Ще бъде ли изграден Български неолитен парк на открито?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18