Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори майсторски клас за хорови диригенти - гр. Пловдив

| обновено на 08.09.16 в 13:38 БНР Новини
Снимка на участниците с проф. Мирослав Попсавов (в средата), след семинара му в залата на НУМТИ „Добрин Петков” (5 юли 2016 г.).
Снимка: Деница Узунова

Предаването за хорово изкуство Cantate Jubilate посвети три летни издания на Втория майсторски клас за хорови диригенти, наречен „Творческа лаборатория за практическо запознаване с хорова литература”. Той се състоя гр. Пловдив от 2 до 8 юли, 2016 г. Под вещото ръководство на изтъкнатия български диригент доц. Крикор Четинян и неговия асистент и организатор на събитието – Кръстин Настев, участниците, дошли в града на тепетата от различни краища на България и чужбина, обмениха опит и споделиха творчески идеи. Домакин на събитието за втора поредна година бе Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”.
Майсторският клас е отворен за хорови диригенти, студенти, преподаватели по музика и слушатели. Целта му е да даде възможност на хоровите диригенти да работят с водещи фигури в областта на хоровата музика – диригенти, композитори и др. Желаещите да се включат в лабораторията имат възможност да се запишат като „активни” или „неактивни” участници, като всички заедно образуват учебен хор, с който „активните” диригенти работят.
В рамките на няколко дни участниците имаха възможност да се запознаят с произведения, обхващащи различни музикални жанрове. Вълнуващи бяха срещите им с тримата гост-преподаватели.
Проф. Мирослав Попсавов, преподавател в катедра „Дирижиране” при Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, обогати познанията на младите колеги в областта на сакралната музика.
Специално от САЩ пристигна проф. д-р Мадлен Бъчварова – професор по музика и директор на хоровата програма в Hanover College, в щата Индиана. Тя грабна вниманието на участниците със своята беседа на тема „Госпъл и спиричуъл”.
Диригентът Михаил Делчев, заедно със своя женски камерен хор „Перуника” от Стокхолм, Швеция, изнесе концерт-семинар, в който показа как българските фолклорни мелодии и ритми могат да виреят и по бреговете на Балтийско море.
Освен семинарите, програмата на Майсторския клас включваше сутрешни и следобедни репетиции и заключителен концерт в зала „Съединение”, която се намира в Регионалния исторически музей в Пловдив.

Участниците и маестро Крикор Четинян след заключителния концерт в зала „Съединение” (8 юли 2016 г.). На снимката са също организаторът Кръстин Настев (четвърти отляво надясно) и композиторът Николай Стойков (шести отдясно наляво)
• Първото предаване, на 24-ти август, включва интервюта с маестро Четинян и Кръстин Настев и документален звук от заключителния концерт на диригентите. На живо в студиото на Cantate Jubilate гостуват двама от участниците – Евелина Кулински и Григор Григоров.

Мануела Манчева, Димана Тодорова, Григор Григоров и Евелина Кулински (отляво надясно) в 13 студио на БНР.





• На 31-ви август - среща с проф. д-р Мадлен Бъчварова – диригент, пианист, певец, лидер на семинари по дирижиране и хорознание, гост диригент и член на журита в хорови Проф. Д-р Мадлен Бъчварова (в средата) и Hanover College Chamber Choir на турне в Австрияфестивали и конкурси в Европа и САЩ. Член е на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Grammy и на изпълнителния съвет на Американската асоциация на хоровите диригенти в средноамериканските щати като председател по многонационалните въпроси. Тя е професор по музика и директор на хоровата програма в Hanover College, USA.
В предаването още: думи на маестро Крикор Четинян и впечатления на двама от гостите на Майсторския клас, пристигнали специално за събитието в Пловдив от черноморското крайбрежие и… бреговете на далечната Норвегия.




Участниците в майсторския клас пред НУМТИ „Добрин Петков”





• В първата септемврийска сряда, на 7-и септември, припомняме с документален звук концерт-семинара на женския хор „Перуника” от Стокхолм, Швеция. Интервю с диригента Михаил Делчев, който от 1990 година живее в Дания, където разпространява красотата на българския фолклор с няколко вокални формации. Как се ръководи хор от няколкостотин километра разстояние и интересни неща от кухнята на хор „Перуника” ще чуете в разговора с него.

Михаил Делчев.    Снимка: личен архив

Хор „Перуника” по време на концерт-семинара им в залата на НУМТИ „Добрин Петков” (7 юли 2016 г.)                    Снимка: личен архив на диригента Михаил Делчев


Часът на срещите в ефира на програма „Христо Ботев” е точно 23.00. Можете да ни слушате и онлайн на адрес: http://player.bnr.bg/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30