Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитание в безотговорност

БНР Новини
Неправоспособност, неправилно изпреварване и употреба на алкохол, са най-честите причини за пътнотранспортни произшествия - казват от Пътна полиция.
Снимка: БГНЕС

По теория гражданите изхранват една държавна машина, защото тя осигурява спокойствие, ред и възможности за благосъстояние. Когато тази машина, къде поради неогледано законодателно, къде отвъд него позволява да бъда ограбвана, обществото все може да си позатвори едното око. От умора или досада, може би. Но когато въпросът опира до човешкия живот, нещата се обръщат.
У нас израсна ново нихилистично поколение, част от него отгледано и от транзитни, и като време и като нравственост и като възможности, родители. Изграждано от ерзац морал, култура и за жалост, законодателство. По днешни данни близо 1 800 души само в столицата са заловени да карат без книжки. Колко не са заловените и отчетените, а колко са в страната и не се знаят и не се казват от който трябва, май вече няма значение. В огромната си част млади хора, в голямата си част непълнолетни, в по-малко голямата си част полуграмотни. Всеки от тях, от потенциален убиец често се превръща в реален.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10

Парадоксът на модерния фитнес, или къде грешим?

Живеем във време, в което почти всички носим на китките си часовници, които измерват крачките ни, сърдечния ритъм, мускулните съкращения и улавят и най-дребната физическа активност. Посещаваме гимнастически и фитнес салони, тренираме с треньори, съветваме се с признати и непризнати от науката експерти. В същото време се задъхваме от относително..

публикувано на 06.08.24 в 12:52

Уелнес индустрията под микроскоп: Какво наистина укрепва имунитета ни?

На днешния 6 август говорим за митовете около имуностимулантите в ефира на предаването "Време за наука". Има ли начини чрез различни хранителни добавки да засилим имунитета си, или е най-добре да не пречим на тялото си да ни пази от самите нас? Кои от носещите стълбове на могъщата уелнес индустрия лежат върху научни основи и кои върху митове и..

обновено на 06.08.24 в 12:22
Палми Ранчев

Парижката олимпиада през погледа на Палми Ранчев: Изкуство, политика и спорт

В ефира на "Нашият ден" Палми Ранчев, български поет, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс, коментира олимпиадата в Париж. Той сподели, че може би от дете следи олимпиадите и смята, че тази в Париж е невероятна. Според него, всяка следваща олимпиада показва човека и хората в по-добра светлина . Откриването бе свързано с..

публикувано на 06.08.24 в 11:41