Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се събудиш

На 1 ноември честваме Деня на Народните будители. Но редно е, понякога да отдаваме почит и на Будителите по света. Мой приятел, фотографът Стоян Гребенаров, (приятел и на българския рок), веднъж ми сподели: Знаеш ли, децата идват на този свят необикновени. После стават обикновени, добави той. Мисля си, може би будителите са сред малкото хора, които до края на дните си остават необикновени. И помагат на тези около тях, а и след тях, понякога - и те да се събуждат.  
С Янина Богданова търсим пресечната точка между Клаудио Монтеверди и формацията „Чикаго”. С право ги наричаме будители на своето време. На превала между ренесанса и барока, майстор на мадригала, Монтеверди създава пълноценно музикално-поетично изкуство като извисява песенната лирика и поетичния текст до нивото на музиката, изравнявайки ги по важност. Появилата се 330 години след Клаудио Монтеверди група „Чикаго”, с нестандартните си като съдържание, форма, че и дължина/!/ пиеси, на практика разшири, осъвремени разбирането за поп и рок музика, приобщавайки милиони хора по света и към сложния свят на изкуството, наречено джаз.
   
1 ноември от 23.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути. След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз –..

публикувано на 12.04.21 в 09:11

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00

Фолклорен блиц с Радка и Иван Стефанови

Фолклорното блиц интервю и този път стана място на усмихната среща между любими изпълнители, учители, приятели и вас, нашите слушатели. Радка и Иван Стефанови. Певица и гъдулар, светли и талантливи хора, които улавят важните неща в живота. Чуйте какво още разкриха за себе си двамата музиканти.

публикувано на 09.04.21 в 17:25