Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Танцът

Казват, че танцът е език преди словото и език отвъд словото. Защото там, където думите не стигат, скритото издава екстаза на движенията. Порив, освобождение, успокоение – от древността до наши дни по земната шир човекът изразява чрез танца на тялото си една..

публикувано на 11.02.20 в 08:35

Между барока и рока – два албума на формациите „La Fonte Musica” и „Mr.Mister”

Моят избор днес е албум на група, която по инерция определям за себе си като „любима“. Замисляйки се дали това наистина е така, коректността налага да кажа, че не всичко, създадено от формацията „Mr.Mister” слагам наравно, горе на пиедестала. Но със..

публикувано на 21.01.20 в 09:15
Джейкъб Колиър

Между барока и рока – с изкуството на Ерик Босграаф и Джейкъб Колиър

В странстването между барок и рок ви срещаме с  двама музиканти, наричани „световно чудо”. Холандецът Ерик Босграаф , един от най-виртуозните и дръзки блокфлейтисти на нашето време, и англичанинът Джейкъб Колиър – великолепен певец и..

публикувано на 05.11.19 в 08:35

Мелодия за лютня и китара

Днес звучат гласовете на лютня и китара, вплетени във времето между барок и рок. Няма да е пресилено, ако наречем тези два инструмента емблематични: лютнята – за културата на ранния барок и още по-назад, в епохата на Ренесанса, а китарата – абсолютен,..

публикувано на 01.10.19 в 08:35

Дуети

Темата на странстването ни между барок и рок условно можем да наречем„музика за двама“. Много и с богати нюанси са конфигурациите в тази посока. „Преброено“ на латински двамата са „дуо“, на италиански – „дуето“. Можем да добавим и нюанси: „разговор“,..

публикувано на 02.07.19 в 11:10

Ударни инструменти

В часа преди полунощ имаме удоволствието да навлезем в магичния свят на ударните. Два камъка, дърво върху дърво, удар с длан по опъната кожа, звън по чаша или още по-култивирано: всякакви барабани, тимпани, камбани, триъгълник, вибрафон или маримба – с..

публикувано на 17.06.19 в 09:10
Клаудио Монтеверди и Томас Долби

Мечтания

Съчетаваме копненията на Шака Кан, Васил Найденов, формацията „Тото“ и необузданите рок-джаз-нео-суинг автомобилни мечти на Томас Долби (Thomas Dolby)… с чувствената лежерност на бароковите любовни въжделения в творби на Клаудио Монтеверди (Claudio..

публикувано на 10.06.19 в 11:18
Арканджело Корели и партитура на неговата Фолиа

Фолии

Темата ни днес е „Лудостта“. Музиката също има своята си лудост, известна е с кодираното име Follia. Танцовата фолия си е фолия и на немски, и на италиански, и на френски и испански, най-вече – на португалски, което идва да покаже, че лудостта (особено..

публикувано на 03.06.19 в 12:11

В темпо „Алегро“

Пресечните точки между барок и рок днес обобщаваме с понятието „Алегро“. По бароковата терминология това е живо темпо, весело, бодро и радостно – все значения, запазени и до наши дни, няколко столетия по-късно. Нищо чудно, че светската музика налага..

публикувано на 27.05.19 в 10:05

В почит на…

„В почит на…“ – използваме за днешната ни тема заглавие, което срещаме при английския композитор Хенри Пърсел (Henry Purcell). Продължаваме за пореден път да откриваме неизброимите контрапункти между барока и рока. „Вариации по…“, „Фантазии върху…“,..

публикувано на 21.05.19 в 08:35