Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 15 октомври: Гений

Фридрих Ницше
Думата на деня е Гений, поводът – на 15 октомври 1844 година е роден правещият философия с чук в ръка Фридрих Ницше, на днешния ден се навършват и 90 години от рождението на най-цитирания мислител на ХХ в. – Мишел Фуко. Говорим за волята за власт, вечното възвръщане и свръхчовека, но най-вече за преоценка на ценностите – нещо от което се нуждаем спешно и днес. А също за теоретичните полета на Фуко и връзката между знание и власт.
Гост в студиото е поетът Владислав Христов („Енсо“, „Фи“), с когото отброяваме часовете до излизането на новата му поетична книга „Обратно броене“. Подсещаме и за предстоящата германска премиера на предишната му стихосбирка „Германии“.
В рубриката Пред-почитам приканваме слушателите да посетят последните прожекции от фестивала „Синелибри“: събитие, родено от любовта към книгите и киното.
На прословутото писмо „От ада“, на което дължи сюжета си едноименния филм с Джони Деп, споменат в предишното ни предаване, отделяме място в днешните Бележки върху календара. Музиката е от „Бифи Клайро“, Авичи, Шарл Азнавур и Ейми Уайнхаус.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР