Искам

Архив на предаването

„Искам” – предаване за модерния млад  градски човек, предаването, което доказва, че да се интересуваш от култура е модерно, че изкуството е и продукт, поради което автоматичното му противопоставяне на консуматорското общество не е работещо.
Освен новини и критически коментари в областта на киното, литературата, музиката, визуалните изкуства, театъра, архитектурата, другите сценични изкуства и културата изобщо.
„Искам” ще проявява и връзките между изкуствата от една страна и от друга – между тях и широк спектър от теми, вълнуващи модерния млад градски човек: образование, кариера, пътешествия, кулинария, екология, мода, стил.

Екип на предаването: Ясен Атанасов, Весел Цанков, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Родният дом на Буковски в Андернах.

Искам, 28 октомври: Буковски

• 75-ото издание на „Искам“ е посветено на един изключителен писател и бунтар, който остана в 75-ата си година завинаги. Думата на деня е Буковски. Буковски – живеещият от другата страна на Американската мечта. Буковски – любовникът на много жени и на..

публикувано на 28.10.17 в 17:10
Джак Керуак

Искам, 21 октомври: Край

• Краят на седмицата, която ни донесе край. По пътя си отвъд на едва 44 пое голям човек и артист – Андрония Попова-Рони от „Насекомикс“ и „Сентиментъл Суингърс“. А на 21 октомври 1969 настъпи физическият край на автора на „По пътя“ Джак Керуак. Край..

публикувано на 23.10.17 в 10:35
Милан Кундера

Искам, 14 октомври: Шега

• Да опиташ да разбиеш авторитета на голяма и морална личност не е шега работа. Не на шега Думата на деня е… Шега . Шегата, злата, се разиграва през октомври 2008. На 13-и чешкото списание „Респект“ съобщава, че добилият световна известност с романа..

публикувано на 14.10.17 в 17:10
Част от Берлинската стена

Искам, 7 октомври: ГДР

• Думата на деня е ГДР , поводът – на 7 октомври 1949 година се ражда едната от двете Германии, които светът познаваше по време на Студената война. Източната. Културата в държавата възникнала в Съветската окупационна зона и буквално „произведена“ от..

публикувано на 07.10.17 в 17:10
Труман Капоти

Искам, 30 септември: Капоти

Ню Орлиънс, 30 септември 1924. Лили Мей Фок, 16-годишната кралица на красотата от градчето Монроувил, Алабама, ражда син на съпруга си Аркълъс „Арч” Пърсънс. Малкият е кръстен Труман Стрекфъс Пърсънс. Собственото име е в чест на стар приятел на Арч от..

публикувано на 30.09.17 в 17:10

Искам: Апокалипсис

В предишното предаване говорихме за времето, а днес е ред на неговия край. „И яви се на небето голяма поличба – жена, облечена в слънце; под нозете ѝ – месечината, а на главата ѝ – венец от дванайсет звезди....“ Така започва 12 глава от Откровението на Св...

публикувано на 23.09.17 в 17:05

Искам: Време

Според Мирча Елиаде играта принуждава висшите сили, тоталната другост да предизвикат, да случат нещо в действителността на „този свят”. В началното „разцепване” на времето и съответното обособяване на сфери на сакралното и профанното, характерно за..

публикувано на 16.09.17 в 17:05

Искам: девет

Девети септември е денят на тежката тема и тежката музика, за което ни подсказва и въвеждащото парче на, забележете, „Найн инч нейлс“, преводимо като „Щастие в робството“. Двойната деветка в датата лесно може да ни подхлъзне да говорим за деветте музи или..

публикувано на 09.09.17 в 17:05

Искам, 29 юли: Дума

В последното преди „августейшата“ августовска ваканция издание на „Искам“, сякаш е логично нашата Дума на деня да бъде… Дума . Защо ли? Като почит към всички личности – от Умберто Еко до Хари Худини и от кралица Виктория до Филип Джиан; места – Барселона,..

публикувано на 29.07.17 в 17:10
Мануел Пуиг

Искам, 22 юли: Пуиг

• „От всички писатели, които познавах, този, който изглеждаше най-малко заинтересуван от литературата, бе Мануел Пуиг – пише Марио Варгас Льоса в The New York Times. – Той никога не говореше за автори или книги, а когато литературната проблематика взимаше..

публикувано на 22.07.17 в 17:05