Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба на Катрин Томова в галерия „Стубел“

БНР Новини

Новата изложба на Катрин Томова в галерия „Стубел“ носи една последователност още от представянето й в друга софийска галерия, с лаконичното посвещение: „150 х 210“. Сега заглавието на колекцията е: „Дистанции“ като едно артистично пътешествие „из тайнствените територии на абстрактната живопис“. Малко биография за авторката – още 18-годишна става най-младият участник в Парижкия есенен салон. Много интересни през годините са нейните проекти, нещо по-различно от останалия художествен пейзаж: „Рок легенди“ и „Тера анималика“. Преминава и творческа специализация в ателиетата „Сите-дез-ар“ в Париж. „Живописта е кристалната топка, в която би могло да се види всичко онова, иначе оставащо скрито в гънките на съзнанието – казва Филип Зидеров, - названието на настоящата експозиция от абстрактни платна е Дистанции. Със същия успех може да се нарече разстояния, мащаби, отстъпки, преживявания“.
Катрин Томова като част от артистичното семейство на Любен Зидаров и Филип Зидаров, сега в „Стубел“ ни представя една искрена, лична, философска, неподправена живопис, каквото тя носи като характер и излъчване в живота. Но само в изкуството…
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как фотографията променя социалната действителност

Шарлоте Шмиц е документална фотографка, чийто артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява личните си възгледи по теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в..

публикувано на 30.11.22 в 17:25

Изложба, посветена на 70 години от рождението на големия скулптор Емил Мирчев

С изложба, която се открива днес (30 ноември) в галерия "Академия", се отбелязва 70-годишнината от рождението на големия български скулптор Емил Мирчев, възпитаник на Националната художествена академия и дългогодишен професор там. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и кавалетните форми. Работи с класически материали като..

публикувано на 30.11.22 в 17:08

Творби на Борис Денев гостуват на ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" посреща гостуващата изложба с творби на патрона на Великотърновската галерия – Борис Денев. Представени са негови рисунки и живопис.  Експозицията се открива на 30 ноември 2022 г. в 17.30 ч. Настоящата изложба е продължение на вече утвърдената традиция за обмен на изложби между галериите в страната...

публикувано на 30.11.22 в 17:00

Конструктивни форми и седефени цветове – това е Анета Дръгушану

С основание може да се каже, че това е един от акцентите в художествения афиш на столицата в момента. В галерия "Арте" се представя изложба на голямата българска художничка Анета Дръгушану – живопис и рисунки, и по повод нейния 85-годишен юбилей.  Родена в село Поточ, Румъния, завършила живопис при бележития художник проф. Корнелиу Баба, заедно с..

публикувано на 30.11.22 в 15:55

Спектакъл по "Асансьорът" на Георги Марков гостува в София

Шуменският драматичен театър "Васил Друмев" гостува на софийската публика с най-новия си спектакъл "Асансьорът". Постановката по пиесата на Георги Марков е дело на младия режисьор Николай Кенаров, когото познаваме и като актьор във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Пиесата представя случайната среща на мъж и жена в заседнал между..

публикувано на 30.11.22 в 14:05