Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 19 ноември: Кинофестивал

Джузепе Волпи, създател на най-стария кинофестивал в света - кинофестивала във Венеция
Кинофестивал е Думата на деня, поводът – на днешния ден през 1877 година във Венеция е роден Джузепе Волпи, граф ди Мисрата. Разказваме как бедният младеж, направил състояние в Османската империя от износа на тютюн от Монтенегро/Черна гора, се превръща във финансов министър на Мусолини, председател на Биеналето във Венеция и създател на най-стария кинофестивал в света. А също за върховите и кризисни моменти на Голямата тройка кинофестивали – Венеция, Кан и Берлин.
С Биляна Генова – новият директор на дирекция „Култура“ на Столична община, говорим за финансиращите механизми за изкуство на София и първите промени в тяхната философия.
В Бележки върху календара отбелязваме някои рекорди в пазара на изкуство, факта, че първият частен телевизионен канал стартира не толкова отдавна: през 1954 в Монако, и рожденици зад и от телевизионния екран – Тед Търнър и Лари Кинг.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32