Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Богът на касапницата“ с премиера в Народния театър

БНР Новини
Снимка: Божидар Марков

Две родителски двойки се срещат, за да обсъдят разпрата между техните деца, при която едно от момчетата, наречено „доносник“, счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно, не без помощта на предложената от семество Рей бутилка уиски, сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. Бавно и застрашително иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата...

Постановката по пиесата на Ясмина Реза е на Aнтон Угринов, в екип със сценографа Никола Тороманов и композитора Калин Николов, а на сцената са актьорите Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова и Юлиан Вергов.
„Богът на касапницата“ е една от най-поставяните пиеси на Ясмина Реза, отличена е с престижните награди „Лорънс Оливие“ и „Тони“ през 2009 година. Във Франция е поставена от самата авторка през 2008 г. на сцената на парижкия „Театър Антоан“ с участието на Изабел Юпер. Две години по-късно Роман Полански снима филма „Касапница“ с Джоди Фостър по адаптираната от Реза пиеса, за което авторката получава и „Сезар“ за най-добър филмов сценарий.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00