Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам 17 декември: Одеколон

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Музеят на парфюма в Кьолн

Одеколон е Думата на деня и о, не, не мислете за съветски алкохолик призори, изправен пред дилемата „Тройной“ (това е названието на „духи”-то, не дозата) или „Красная Москва“. Говорим за онова миризливо нещо, което младите асоциират най-вече с мъжкия тоалет на… дядовците им. Деконструираме, разсейваме заблуди. Одеколон всъщност е дървено произнесеното френско Eau de Cologne, което означава... кьолнска вода. Който е бил в четвъртия по големина немски град, сигурно го знае, най-малкото заради една от основните забележителности там – Музеят на парфюма. Но темата дължим на друго – не на кьолнската вода, а на Кьолнската война. В нея, на 17 декември 1583 е разрушена някогашната крепост Бад Годесберг, днес квартал на Бон, при това дипломатическият такъв, докато този град бе столица на Германия.
Тодора Радева – програмен директор на Софийския литературен фестивал, с която обобщаваме четвъртото му издание, е гост в студио.
Шуберт, Армин Мюлер-Щал и „Вог“ гостуват в Бележки върху календара, а музиката е от Моби, Мадона, „Нарлс Баркли“, и „Лед Цепелин“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР