Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

135-годишнината на големия български художник Владимир Димитров-Майстора отбелязват в Кюстендил

СнимкаВ градската галерия в Кюстендил ще бъде открита изложба с платна от фонда, в която са включени и рядко показвани автопортрети на Майстора. Ще бъде връчена Националната награда за живопис, чиито носители през годините са много от видните български творци. 
Наградата – статуетка и 7000 лева, съществува от 1973 година до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012-а. От 2013 година насам с нея са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев и Станислав Памукчиев. За 2017 година са номинирани Десислава Минчева, Игнат Игнатов, Надежда Кутева и Николай Майсторов. 



За предстоящата церемония и честването разказва директорът на Кюстендилската галерия – скулпторът Валентин Господинов
Ние от наша страна сме се подготвили с едно представяне. Цялата галерия е пълна с творби. В момента стоим в залата, в която е "Кюстендилската изобразителна школа". Постоянната експозиция на Майстора също е експонирана. Тези, които ще дойдат, ще могат да посетят и залата, в която са експонирани и действащите художници на Кюстендил с годишната си изложба. В изложбата "Кюстендилска изобразителна школа" са включени 13-14 автори с 45 творби.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14