Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 март ще е ясна причината за смъртта на 11-годишното дете, жертва на агресия в училище

| обновено на 27.02.17 в 20:29
Снимка: БТА
На 6 март ще стане ясна причината за смъртта на 11-годишното момиче от 52-о основно училище "Цанко Церковски", което почина след конфликт със свой съученик.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че от ключово значение за разследващите е  съдебно-медицинската експертиза.
Прокуратурата, за да направи извод за това има ли извършено престъпление и кой е извършителят на това престъпление, трябва да разполага със съответните доказателства. Изключително важно е да знаем каква е причината за смъртта.

Няма данни за трайна вражда между починалото 11 годишно момиче и момчето, което го е ударило. При разследването полицаите не са установили някакви извънредни прояви на агресия от страна на въпросното момче, обясни за "Хоризонт" директорът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов:
Не са събрани данни за нещо необичайно за тази възраст и за поведението, както на момчетата в тази възраст, така и на момичетата. Естествено, всички бяха превъзбудени, изненадани. Така че предстоят още действия, с които да се изясни пълната картина. 

Първоначалните сведения бяха за един удар, но тепърва ще се изяснява повече, подчерта директорът на столичната полиция.

Ударът е бил нанесен по време на игра, става ясно още от разследването до момента, добави старши комисар Маринов:
Когато излезе експертизата след аутопсията на тялото, ще бъдат ясни причинно-следствената връзка между удара и смъртта на детето. Поводът за сречкването е игра, на която са си играли децата  - това е станало в присъствието на децата, които са били в занималнята.

Напрегнато беше началото на деня в столичното 52-ро училище "Цанко Церковски", тъй като това е първият учебен ден след фаталното скарване в петък между двете деца. През деня родители и ученици мълчаливо влизаха и оставяха цветя и играчки в училищния двор в памет на починалото дете.Тази сутрин с децата от училището започнаха да работят психолози. 11-годишното момче, станало причина за смъртта на съученичката си, е освободено от занимания  засега, за да се възстанови. 

Още в събота пък бащата на починалото момиче е дошъл, за да прибере вещите на детето си. Тогава е получил и ключовете от колата си, която от петък е стояла пред училището, разказа директорът Данко Калапиш
Нормално дете, не бих казал, съвсем стандартно, отворено дете, обясни директорът, по чиито думи починалата Габи не е била свито дете, не е била и аутсайдер.
В неделя е имало извънреден педагогически съвет. Решено е било учебният процес да се реорганизира и заниманията в понеделник да започнат с час на класния ръководител. 

Кризисните психолози влязоха първо в почернения четвърти клас, като преди срещата ръководителят на екипа психолози Младен Владимиров обясни, че не възнамерява да изнася лекции пред децата, а да ги чуе:
Иска ми се те да ни кажат мисли, чувства, емоции, как се справят със стреса. Много е важно да отговорим на всички техни въпроси, на всички техни страхове.

Родители обаче не скриха, че са притеснени.
От това, че може да се случи и на моето дете, което е голямо, тъй като това не е изолиран случай на агресия в училището. В нашия клас също имаме агресивно момче и моята дъщеря също е потърпевша, обясни пред "Хоризонт" родител на дете от столичното 52-ро училище. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.