Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кое е най-голямото цвете на света, хрускавото меню на Камбоджа и още 203 предизвикателства от Мария

БНР Новини
Плажът Краби, Рейлей - Тайланд
Снимка: Мария Ангелова

Тя се казва Мария Ангелова. Обожава пътешествията и предизвикателствата. Ако решите да я следвате по света, най-добре си намерете вълшебни бързоходни обувки. Защото докато Мария ви разказва как мечтае да отиде до Бразилия или до Камбоджа и Тайланд, няма да усетите с каква лекота тя ще го направи, без да отлага. Ще се върне, както винаги, лъчезарно усмихната. И веднага ще започне да организира следващото пътуване. Побързайте да я разпитате, тъй като впечатленията се трупат ли трупат: кое от кое по-интересни, вълнуващи, необичайни. Ето малко кадри от поредното й приключение в Камбоджа и Тайланд.
Както навсякъде по света, и в Югоизточна Азия има завладяващи гледки. Но плажът Краби, Рейлей, е сред онези препоръчителни места, които туристът не бива да пропуска, стига късметът да го отведе в Тайланд. Рейлей е малък полуостров, достъпен единствено с лодка, заради варовиковите скали. Които пък на свой ред са лакома примамка за алпинисти от цял свят.
Тайланд ще ви омагьоса със спокойствието и все още запазените кътчета природа. Едно от тези завладяващи места е Националният парк Као Сок и езерото Чеола. Паркът обхваща над 700 квадратни километра от големи варовикови скали, които постепенно се превръщат в острови, покрити с тропическа растителност. Истинска атракция за чуждите туристи са плаващите бунгала. 

Национален парк Као Сок, езеро Чеола.      Снимка: Мария Ангелова
В тази част на света пазарите са изключително живописни и екзотични. Традиционните любими храни на местните жители за европееца изглеждат необичайни. В тамошните заведения е нещо нормално менюто да включва блюда от хрускави тарантули, щурци, скакалци, червени и летящи мравки. Както гласи поговорката „За вкусовете не се спори“. Всеки с пристрастията си...
Руло с червени и летящи мравки Сием Рийп, Камбоджа.   Снимка: Мария Ангелова
Едно от странните растения е най-голямото цвете на света – рафлезията. Тя няма корени, няма стъбло, нито листа. Представлява един-единствен гигантски цвят, който се разтваря веднъж годишно: в периода януари – февруари. Мнозина специално взимат отпуск, за да зърнат цъфтяща рафлезия. Не са малко разочарованите: когато пристигат, растението може да е във вид на пъпка, а-ха готова да се разтвори, но... Така и до края на престоя им това не се случва. Има късметлии и Мария е сред тях, които са виждали огромното цвете, обагрено в ярка окраска! Тъкмо тази пищност привлича всякакви насекоми, които растението с удоволствие... схрусква! Рафлезията е наречена на изследователя сър Томас Ръфълс, който пръв я класифицира през 1818 година. В съвременната наука са познати 22 вида рафлезии. Те се срещат в екваториалните гори на Югоизточна Азия.
Рафлезия       Снимка: Мария Ангелова
Всяко място, включително у нас, колкото и да изглежда познато, може да се превърне в истинско откритие. Мария е убедена в това, тъй като лично го е изпитвала много пъти, а споделения опит превръща в приятно и полезно помагало, озаглавено „203 предизвикателства за пътешественици“. Отваряте книгата напосоки и, каквото се падне... Например, предизвикателство № 39 гласи: „практикувай йокота“. В свободен превод от шведски „йокота“ означава „да си направиш пикник в ранни зори, за да чуеш птичите песни“.
В края на помагалото има приключенска игра, изпълнима от млади и стари. Впрочем, последното няма нужда да се уточнява, особено като се има предвид правило № 80: „спомни си какво обичаше да правиш като дете“... Достатъчно условие пътешествията да започнат, нали?!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18