Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада, каквато пътеводителите няма да ви покажат

БНР Новини
3
Паметникът на Никола Тесла в Ниагара Фолс.
Снимка: личен архив

Какво означава Торонто? И защо, например, доматът, който някога се е отправил на дълго пътешествие към Европа, тръгвайки тъкмо от тази част на света, днес в Канада се отглежда като екзотичен ботанически вид? – В студиото отново са Ваня и Иван Хаджиеви, за да продължат своя интересен разказ за непознатата Канада. След първото им идване в студиото, последва същински водопад от слушателски обаждания кога темата ще има продължение. Новото гостуване на семейство Хаджиеви съвпадна с честването на 22 април, Международен ден на Земята. Предлагаме на вашето внимание приятен и поучителен разказ как работи канадският модел за събирането на смет. Как хората опазват чисти и приветливи улиците, селищата, природата...

В свободното време, както навсякъде, семействата и приятелите обичат да излизат навън и за да похапнат. Ще научим още една практична канадско-китайска формула за ресторант с „храна на корем“.
Изобщо, канадците са практични хора, умеят от всяко нещо да правят пари. Но това не е самоцел, а умение да се търси и прилага най-доброто решение в помощ на всички. Неслучайно тъкмо край Ниагарския водопад канадците изразяват своята почит към делото на великия изобретател Никола Тесла. Неговата житейска биография напомня за хилядите истории, които носят в родовата си памет повечето преселници: Тръгнал от Европа към Америка, за да осъществи голямата си мечта, Тесла претърпява какви ли не премеждия. По време на пътуването си през Атлантика, например, Тесла е обран: остава без билет, без пари, откраднат е и част от багажа му. В Америка пристига само с четири цента в джоба, препоръчително писмо, няколко стихотворения и малко лични вещи. Той е един от многото, който „спи, където намери и яде, каквото намери“. Работи упорито, бори се с конкуренцията.
През 1888 година Тесла изобретява променливо токовия електрически двигател и печели конкурс за изграждане на електроцентрала на Ниагарския водопад.


Снимки: Ваня и Иван Хаджиеви



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18