Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 6 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концептуални албуми
• „Българска легенда“ на Георги Андреев ни разказва приказка за силата и непреходността на любовта, побеждаваща дори смъртта.
• „Изцеление“ – рок опера по музика на Валентин Пензов, която съчетава елементи от българския фолклор и църковни псалми, подплатени със съвременен аранжимент, ни разказва легендата за двамата братя народни лечители Козма и Дамян.
• „Стихири“ – албум на „Исихия“ отново ни завладява с магията на българския фолклор и православните църковни песнопения.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Мъжка група „Перун“, Атанаска Димитрова, Димитър Коларов, Таня Величкова, Манол Михайлов, Стамболка Генадиева, ансамбъл „Гоце Делчев“, Костадин Варимезов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме на жителите на село Лозен. Разказват за живота си в спокойното село близо до столицата, за чистия въздух, за песните и традициите по време на празници, за Гергьовден и обичаите, които и днес се изпълняват на този ден.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
„Сенна хрема“ – не за романа, а за алергиите ще разговаряме в новия брой „За здравето“. С госта доц. Мария Стаевска ще акцентираме върху състояния като астмата, влиянието на полените и коситбата на треви на дишането, болестните състояния, причинени от най-честите алергии.
Ще отделим време и за лечението и профилактиката на тези състояния, както и за общото укрепване на имунната система.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• „Златната ябълка“ – радиосъстезанието, в което въпросите задава прелюбопитният ни и свърхинтелигентен триглав Змей.
• „Детски радиотеатър“ – Невероятната история на джуджето-великан по Шандор Фодор (част 1)
• В „Семейни маршрути“ ще направим една „разходка с кауза“ до ПП „Русенски Лом“ и езерото „Сребърна“ - места с поразителен ландшафт и богато биоразнообразие, но останали все още непознати за повечето хора. На слушателите ще предложим преходи в каньоновия лабиринт на Русенски Лом, наблюдение на омайни растения, редки бозайници, птици, влечуги, като една от най-вълнуващите части на разходката, ще бъде нощта на прилепите под ръководството на експерт-зоолог.
• За втора поредна година, заедно със сдружение „За теснолинейката“, ще се качим и на празничната Родопска теснолинейка по маршрута Септември – Добринище, като акцентът на живописното пътешествие ще бъде празнуването на Гергьовден и Деня на град Якоруда, където по традиция, в този ден, всяка година местните родове и фамилии се събират заедно за празника.
• В навечерието на абитуриентските балове, от Ася Чанева ще разберем на какви поръчки наблягат тазгодишните зрелостници, какво е актуално и защо Асеновград е предпочитано място за шиене на абитуриентски рокли и костюми.
• В рубриката „От другата страна“, с психолога Ясен Николов ще потърсим начин да „убием“ злото в себе си, така, както св. Георги пронизва с копието си Змея.
• „Семейната библиотека“ ще попълним с награденият с Пулицър роман на Джон Стайнбек „Гроздовете на гнева“.
• След 10 часа, гости в студиото ще бъдат двама влюбени, но не само един в друг, а и в традициите, природата и уникалността на българските региони – социолога и културолог Гавраил Гавраилов и неговата половинка Веселина Николаева – журналист, стоящ зад онлайн платформата severozapazenabg.com

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Честит празник – Гергьовден!
Специален гост: пианистката Борислава Танева

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• В деня, в който отбелязваме празника на Българската армия разговор за професията на военния репортер – една от най-рисковите в света. За смелостта, морала, етиката на военния журналист разговор в студиото с колегите Бойко Станкушев, Капка Тодорова и Георги Тотев.
• В разговора ще се включи и Костадин Бонев, режисьор на филма „Военен кореспондент“, посветен на Йордан Йовков.
• „Истории иззад океана“ – репортерът от БНТ Тоня Димитрова „обикаля“ САЩ – втора част.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
В кабарето на редакция „Хумор и сатира“ ще се завъртят в пъстър калейдоскоп всякакви образи от нашата действителност.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
С Катя Зографова от Националния литературен музей разговаряме за обичаите и символиката на Гергьовден - в живота и в литературните творби…

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Детска песен и усмивка
Пролетта е сезонът и на детските усмивки! В предаването ще научим повече за ІV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц 2016/2017 г. Ще се докоснем до атмосферата с избрано от изпълненията на многобройните участници и засмените интервюта на носителите на призовите места в част от жанровете на фестивала. Организаторите споделят своето мнение защо най-малките деца от цялата страна желаят да изучават и показват на сцена руски песни и танци. Най-важното обаче е, че ще се заредим с много детски усмивки!

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуети под знака на зодия „Телец“. Съвместни изпълнения с участието на Дони, Стиви Уондър, Боно, Благовест и Светослав Аргирови.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите

от 16.30 до 17.00 часа
Искам
Георги, естествено, е нашата Дума на деня. Името идва от малко известния епитет Георгос на гръмовержеца Зевс, с който той бива почитан в Атина като покровител на земеделието. А свети великомъченик Георги Победоносец, както знаем, е римски трибун с гръцки произход, служил в гвардията на император Диоклециан и осъден на смърт заради християнската си вяра. Гергьовден бележи началото на лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден.
Повече подробности прочетете тук

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Филип Трифонов

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите
В празничното издание на предаването, изпълняваме пределно разнообразни Ваши музикални желания – освен песента-поздрав „Едерлези“: в духа на ромските традиции по Гергьовден, още музика от Молдова и Румъния: мелодията „Чучулигата“, фолклор от Виетнам, традиционен виенски валс, италианска градска музика и канцонети от ХIX и първата половина на ХХ век. Участват: „Интер Рома бенд“, виртуозният Марин Герас – най (или пан-флейта)… заедно с ОНМ на БНР под диригентството на Димитър Христов, Танх Тям, дуото Хуонг Тан и Нгуен Ле (виетнамско етно), Лондонският Фестивален оркестър с диригент Алфред Шолц, духовитите „Канти е музике Тичино“, певецът на неаполитански канцонети Фредерик Франсоа, и др.

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Представяме Димитър Димитров – флейта, 16 г.

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Мъртъвци в отпуск“ от Влади Киров – първа част

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
100 години от рождението на голямата опера певица Надя Афеян. Гостува Боянка Арнаудова – дългогодишен драматург на Софийската опера.
Ще звучат:
• Трета картина на операта „Бал с маски“ на Верди - запис от 29 декември 1965 г. с участието на Надя Афеян (Улрика), Юлия Винер (Амелия), Любомир Бодуров (Рикардо), Асен Селимски (Ренато), Цветана Аршинкова (Оскар), Никола Христов (Силвано), Димитър Петков (Том), Алексей Милковски (Самюел), хор и оркестър на Софийската опера, диригент Руслан Райчев.
• Операта „Лоенгрин“ на Вагнер – запис от 19 април 1968 г. с участието на Стефан Еленков (крал Хайнрих), Юлия Винер (Елза), Любомир Бодуров (Лоенгрин), Надя Афеян (Ортруд), Стоян Попов (Фридрих фон Телрамунд), хор и оркестър на Софийската опера, диригент Асен Найденов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30