Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер София ще стане част от Европейската нощ на музеите

| обновено на 20.05.17 в 13:52
Снимка: Булфото

Тази вечер София ще стане част от Европейската нощ на музеите. В нея с различни предложения и събития ще се включат редица столични музеи и галерии.

Най-младият столичен музей - този за история на София, ще предложи на посетителите си ретро фото, а фантастични герои ще бродят из Националния етнографски музей. Входът е свободен и във Военноисторическия музей, и в Националния исторически музей. 

В "Квадрат 500" на пл. "Св. Ал. Невски" предстои "Вълшебна нощ за деца", а Музейко ще даде възможност на посетителите си да разгледат експозиция с експерименти, посветена на Алберт Айнщайн. В Националния антропологичен музей пък ще демонстрират създаване и принтиране на 3D модели на човешки кости. 

В Нощта на музеите Националния литературен музей организира голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей "П. К. Яворов". В къщата- музей "Иван Вазов" ще бъдат изнесени малко познати снимки от семейния албум на Вазов, а в къща-музей "Никола Вапцаров" -  оригинални ръкописни тетрадки и бележници на поета. 

Европейската нощ на музеите ще бъде отбелявана и в други градове в странта - в Ловеч с велообиколка на обектите на Регионалния исторически музей в общината, а в Сливен - с  карнавал "Машината на времето". 
В него ще се включат хора, облечени в исторически костюми от различни епохи. За целта в рамките на месец музеите в града даваха безплатна консултация за облеклото.

От емблематичния  за  Сливен „Стар бряст“  в 18.30 ще тръгне  т. нар."историческото дефиле“ по главната улица на града. Най-атрактивните участници ще бъдат наградени, каза Елка Михайлова, експерт по туризъм.

Целта ни е хората да научат нещо ново за ежедневието, за бита на определения период. В същото време и да изнесем историята на улицата, за да провокираме интереса и на тези, които рядко влизат в музеите.


Всички музеи и художествени галерии в Сливен ще са отворени до полунощ 

И Регионалният исторически музей в Пазарджик се включва в международния културен форум „Нощ на музеите“.  По повод 180-та годишнина на историческия храм „Света Богородица“ уникална изложба е подготвило и Архиерейското наместничество в града.
За първи път ще бъдат показани ценни книжа, икони и църковна утвар.  
Изложбата се съпътства  от рисунки на 66 деца от Пазарджик, посветени на годишнината от историческия храм. Художествената галерия "Станислав Доспевски“ е подготвила много изненади за гостите си. В залите на галерията ще бъдат предоставени  работни стативи и материали за рисуване, като всеки желаещ ще може да направи своя интерпретация по картина от експонираните произведения. 
 Жителите и гостите на Пазарджик ще могат да видят и изложбата "Съзаклятниците“, посветена на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Всички музеи ще работят безплатно от 18 часа до 1 след полунощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14