Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 24 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пчеларството и пчелните продукти
Пчелната отрова, пчелният прашец и прополиса

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпята поезия от клуб „Перото“: песни и изпълнения на Кирил Калев, съчетани с поетични творби на Георги Константинов

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Двама нещастни румънци, които говорят полски“ – пиеса от Дорота Масловска

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Гърция

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, ансамбъл „Дунав“, Катя Георгиева, Димитър Лукарски, Таня Скечелиева и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 8.00 часа
Концерт

от 08.05 до 12.00 часа
Нашият ден
• „Език свещен на моите деди“ в изпълнение на Андрей Чапразов – от „Златния фонд“ на БНР.
• Теодора Димова със „Слово за 24 май“.
• За уроците по български език преди училище с Галина Арабаджиева – учител на годината в категорията „Предучилищно възпитание и подготовка“.
• Какво ще правим в училище – „работно-празнична“ среща с група бъдещи ученици от IV група на детска градина „Шарл Перо“ в София.
• „За буквите“ в изпълнение на Петър Гюров - от „Златния фонд“ на БНР.
• Български дух и образование в Цюрих с Маргарита Кусева, председател на Дружество „Родна реч“.
• Солунската гимназия, днес - Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград – репортаж на Кети Тренчева.
• Кирилица и латиница за единството на Европа – с преводача от английски език Емил Минчев.
• Репортерски включвания от празничното шествие за 24 май.
• Българистът и преподавател в университета в Осло проф. Хетил Ро Хауге с поглед отвън към нашия „малък“ език – интервю.
• Бъдещето на единствения в света български университет в Тараклия, Молдова - директно включване.
• Как си представяте учителя на бъдещето – репортаж от Видин.
• 24 май в Старопрестолно Търново – репортаж на Здравка Маслянкова.
• Празнична церемония по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София.
• Интервю с Милен Миланов за Аскеер 2017.
• За Стената на славата и между поколенията – с участието на млади актьори от танцово сдружение „Атом“.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно“ отбелязва Деня на българската просвета и култура. Гостува проф. Светла Коева, директор на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“при БАН.
• Започва Софийският международен литературен фестивал в литературен клуб „Перото“. Разговор с Вера Петрова, програмен директор и част от участниците във форума за съвременна литература и изкуства в България.
• Среща с драматурга Константин Илиев, тазгодишният носител на голямата награда “Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство.
• Рекорден брой посетители в Нощта на музеите и галериите у нас. Разговор с гл. ас. д-р Силвия Станчева, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за новите социални функции на музеите през XXI век.
• Културните пространства на Варна. Репортаж от Нощта на музеите и галериите в морския град.
• Художникът Венцислав Занков представя носителя на „Железен орден“ 2017 г. преди връчването на отличието за съвременно изкуство в галерия „Аросита“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Под езика“ – как се трансформират познатите ни букви.
Разговор с художника Дамян Дамянов, автор на едноименния графичен проект, посветен на кирилската азбука. Проектът „Под езика“ е част от Пролетния пазар на книгата в НДК и стартира на 24 май.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Известни български оперни изпълнители – Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Надежда Кръстева, Дарина Такова, Владимир Стоянов и Орлин Анастасов.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Българското слово през втората половина на ХХ век – въздигано и/или мачкано
24 май е Денят на славянската и българската писменост и култура – ден, който в паметта на нацията стои светъл и вековечен. Негови най-активни сподвижници и радетели са българските поети и писатели – призвани да съхраняват, обогатяват и въздигат словото и „наш’та реч омайна сладка”. През втората половина на ХХ век обаче тяхното слово е едновременно въздигано – когато отговаря на партийната линия и на идеологическата догматика, и мачкано – когато се опитва да изказва истината, очарованието, възвишеността. Та точно за тази амбивалетна позиция на словото, на българското художествено слово е посветено предаването „Премълчаната история” на 24 май.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българското читалище – по устава на времето
Държавна самодейност

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Рок инвазии на големия екран
В празничното издание на предаването ще се върнем към музикалната атмосфера на „Каръци“ (2015, реж. Ивайло Христов), „Източни пиеси“ (2009, реж. Камен Калев), „Джулай“ – филм на Кирил Станков от 2012 година – изцяло с музика на Васко Кръпката и др.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Предлагаме Ви изцяло славянска програма – фолклор и уърлд, красиви традиционни песни и мелодии от Чехия, Полша, Русия, Украйна, Белорусия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения. Ще тръгнем по следите на огромното културно наследство на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, за да си припомним и научим повече – чрез славянството и просветата, тяхното дело продължава вече 11 века и половина и обхваща територии от Великоморавия, Бохемия и Хърватия (където, например, глаголицата, завещана от ученици на Методий, просъществува чак до 18-ти век), до Монголия, Аляска и Владивосток. Сред качествените изпълнители и състави, които ще прозвучат в предаването, са: формация „Волоси и Ласоньове“, „Капела за вши Варшава“, „Томаш Кочко оркестр“, група „Сатума“, фолклорен ансамбъл „Роксолания“, Амира Медунянин, Брина Вогелник, етноформациите „Урия“ и „Путокази“ и др.

от 19.20 до 19.30 часа
Време за приказка
„За да имаш приятели“ от Йордан Радичков

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Гласовете на „Контемпо“ с празнични мисли и разсъждения: Музикантите Явор Генов, Анжела Тошева и Венцислав Благоев, композиторите Михаил Големинов, Сабин Леви, Петър Керкелов, Велислав Заимов, Антони Дончев, писателят Йордан Ефтимов, художникът Чавдар Гюзелев, диригентът Иван Стоянов и колегата журналист Цветан Цветанов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Анкета със студенти от ВТУ на тема: Накъде върви българския език
На Деня на българската просвета и култура и славянската писменост разговаряме с д-р Анна Алексиева – главен асистент в Института за литература към БАН и д-р Богдан Дичев – главен асистент в Института за етнология и етнография към БАН и преподавател по български език и литература в столично училище.
Темите: настоящото състояние на българския език, най-честите грешки в писмената и в говоримата реч, подмяната на съществуващи български думи с други такива, които по първоначален смисъл имат съвсем друго значение, докъде стигна полемиката за употребата на пълния член в м.р. ед.ч. – да очакваме ли неговото отпадане, след като в една от задачите в матурата за зрелостниците миналата седмица неговата писмена употреба беше сгрешена. Ще говорим също и за социалните мрежи и тяхното влияние върху уменията на младежите да пишат грамотно, както и за навлизането на изцяло нова лексика, свързана с тях. Ще чуем и мнението на двамата специалисти по въпроса „за или против“ закон за българския език.
Още в Аларма очаквайте: абитуриенти във вихъра на бала си.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
С документални записи представяме най-високо отличените състави на тазгодишния XXXVIII Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ във Варна, проведен в периода 11 – 14 май 2017 година: Вокален ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас с диригент Милена Добрева, Камерен хор „Гласът на вятъра“ от Царникава, Латвия, с диригент Юргис Кабулис и Камерен хор на Музикалната гимназия в Стокхолм, Швеция, с диригент Хелен Стюреборг – носител на "Гран при" Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10