Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За книжарниците и библиотеките - пристрастно

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Виктория Георгиева, Елена Пъневска и Георги Александров в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Оля Стоянова

„(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“ са две книги, изцяло създадени от студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Изданията са резултат от новата дисциплина „Учебно издателство – майсторски клас“, а студентите са участвали в целия процес – от създаването на текстовете, през редактирането, коригирането, дизайна и предпечатната подготовка до разпространението и маркетинга на книгите.
Първото заглавие -„(Не)забравените“, е посветено на библиотеките и събира на едно място истории за пътуващите книжари през втората половина на 19-ти век на територията на днешните български земи,но също и личните историите на хората, които стоят зад антикварни книжарници в София, Париж и Лондон. Също така има и разговор с водещ експерт от прочутата Бодлиева библиотека в Оксфорд и разкази за големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет.
Тук е и историята на Таня Даскалова, която организира библиотека и читалня на близо 1600 метра надморска височина в хижа „Козя стена“ в Централна Стара планина.
„Между книгите и хората“ пък включва 24 текста за независими книжарници със своя неповторима атмосфера от различни български градове, както и примери за чужди книжарници. Любопитно е и интервюто с две българки, открили наскоро книжарница в Лондон.
И двете издания - „(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“, ще се разпространяват безплатно, но идеята е на премиерата всеки гост да донесе своя книга. Така студентите слагат начало на дарителска акция, а събраните книги ще бъдат подарени на читалищните библиотеки, за които са писали.
Това пък ще е още един повод да се говори за недостатъчното финансиране на библиотеките и необходимостта от обновяване на фондовете им.
Зад идеята и осъществяването на тези книги стоят Георги Александров, издател и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ и студентите по книгоиздаване от втори и трети курс.
Премиерата на „Между книгите и хората“ ще бъде на 5 юни в Нова конферентна зала в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" от 18.00 часа, а представянето на „Незабравените“ е на 8 юни в „Перото“ от 18.00 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02