Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната субсидия за културните институти вече няма да е обвързана с броя на продадените билети

Снимка: БГНЕС

Културните институти ще запазват в пълен обем приходите си от догодина, а държавната им субсидия вече няма да е обвързана с броя продадени билети. Това съобщи заместник-министърът на културата Румен Димитров в Разград. 

По новата методика държавната субсидия за културните институти ще се изчислява като екзистенц минимум на база тригодишни финансови анализи за нуждите им, обясни заместник-министър Румен Димитров:
Пак ще бъде делегиран бюджетът, но няма да се дава субсидия на всеки лев от продадени билети, както е сега. Парите от приходите ще остават в културния институт, но няма да има този балон, който се раздува всяка година от седем, осем милиона. Ние сме в дефицит.

Една от причините за дефицита е некоректното отчитане на приходи от част от културните институти и проблем, който Министерството на културата очаква да се реши чрез промяната в методиката за финансиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14