Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали и неговата „Разпадане на устойчивата памет”

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осемте секунди на „прекъснатия коитус”. И петте дни за отговор дали въобще го е имало. Римейк на Дали - „Разпадане на устойчивата памет”

10.10
Часът е 19:37. Представете си само: осем секундри си вътре. В уикипедия. Като независима република. От момента, в който Пучдемон произнася, че има мандат от народа да обяви независимост, до момента, в който я суспендира. Преди 83 години и 3 дни, каталонската държава в рамките на втората испанска република продължава цели 9 часа.

19.54 Джулиан Асанж се възторгва от избрания „словенски път”, привърженици на независимостта също са чували от медиите за него, както и за десетдневната война, след която Словения получава своето международно признание през 1992. Само че Испания не е социалистическа федеративна република, чиято конституция, макар и проформа позволява излизането на отделна република от федерацията. Услужливите медии услужливо са пропуснали и този факт.

21.18 Лидерът на популисткото движение Подемос Пабло Иглесиас се обръща към премиера Рахой да не прилага член 155 от конституцията, предвиждащ в екстрени случаи ограничаване на правата на автономна област, застрашаваща териториалната цялост на държавата. Аргументът - Пучдемон експлицитно не е обявил независимост. Нищо, че експлицитно я е суспендирал.

21.31 В туит за френския Либерасион, местният им кореспондент Флориан Барду цитира компания от 50-годишни каталунци в бара, където следи събитията. Според тях това, което се случва е „коитус интеруптус”. Изглежда е бил заедно и с пратеника на конкурентния Льо Монд Изабел Пике - след около 9 часа същият израз влиза и в нейния материал.

21.43 Започват подписите на депутатите-соберанисти под декларацията за независимост. Пръв е певецът Луис Ляк. След десетилетия неуспешни заигравания с политиката, в предишните избори влиза в листите на победилата коалиция и успява да убеди почитателите си, че е бил репресиран от режима на Франко. В архивите на испанската телевизия са първите му клипове на каталуснки от 1972, когато Франко си е жив и здрав. Баща му е 13 години кмет - чак до 1960.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код, поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22