Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 27 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етика и наука: Отвъд хоризонта – ние и безкраят

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Запис от концерт на Гена Димитрова и Никола Гюзелев в НДК през 1994 г., съпровожда Софийската филхармония, диригент Емил Табаков.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Свобода в Бремен или хубавата Клара“ от Райнер Вернер Фасбиндер

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен фолклор, качествен уърлд и етнопоп от Северозападна Африка: Алжир, Мароко и Тунис. Изпълненията са на: Самира Саид, Захо, Чеб Мами, Халед, Азиза Брахим и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ваня Вълкова, братя Виденови, Евелина Христова, Лазар Налбантов и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо маймуните смятат, че бананите са тяхна собственост“, по бразилска приказка

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за композитора Стефан Мутафчиев – отбелязваме 75 години от рождението му.
• По-здрави: Последиците от носенето на обувки с висок ток – съветите на травматолога д-р Евгени Топалов от Военномедицинска академия.
• Изборът на водещия: Коментар на тема от седмицата.
• Музикален акцент
• „Рязко“ с Румен Белчев
• Национален протест, организиран от КНСБ с искане за по-високи доходи – коментар на икономисти и бивши социални министри.
• Човекът: Калин Даскалов – човек на технологиите и наследник на средновековен занаят.
• Минути за култура: Акценти от Първия международен национален фестивал „Артис“.
• Интермецо: С аромат на сутрешно кафе

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Родителските конфликти – агресията и закрилата на децата. Какви законодателни промени ще бъдат направени по отношение на системата за закрила на детето? Уредбата на родителската отговорност след раздялата на родителите. Залагане на санкции за родители, които системно нарушават предписания на органите за закрила на детето и съдебни решения. Активната роля на социалните служби в консултиране на страните на ранен етап от конфликта. Регламентиране на медиацията като вид социална услуга.
Гост: Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС.
• Съветите на адвоката: адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Гостува Митко Динев – бард, поет с китара и поет с невероятно смешни и злободневни стихове и епиграми.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За чипса и сланинката

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Интервю с холандската писателка Маренте де Моор, която гостува за представянето на романа си „Нидерландската дева” в София – книга с наградата на Европейския съюз за литература и с най-престижната холандска награда АКО.
• Интервю с органиста Маркус Рупрехт, доцент по литургична музика в музикалната академия на Регенсбург, който ще изнесе концерт и ще има майсторски клас у нас.
• Премиера в театър „199 Валентин Стойчев“: „Седем дни от живота на Симон Лаброс“ от Карол Фрешет - разговор с актрисата Йоана Буковска.
• Книга за уикенда: издателката Василка Ванчева представя най-новия роман на норвежкия писател Ю Несбьо „Жажда“. От нея ще разберем и отговора на въпроса: Коя е „Марозия“?

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Българската памет и съвест за тоталитарната държава – общоуниверситетски семинар в НБУ на тема „Активните борци против фашизма – права и привилегии”.
Гости: доц. д-р Лъчезар Стоянов и доц. д-р Веселин Методиев.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Звездната колоратурка Еда Мозер (родена точно на 27 октомври) в най-ярката ѝ оперетна партия – Маня от „Графиня Марица“ на Имре Калман. Запис с участието на Анелизе Ротенбергер, Николай Геда, хора на Баварското радио и СО „Граунке“ под палката на Вили Матес.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Ще поговорим за безопасността при зимния лов. За проблема ще потърсим съвети от специалисти и опитни стрелци, а те могат да научат на нещо дори онези, които мислят, че вече знаят всичко.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Големите тайни на малките селища: предстои „Картоф фест“ в Чепеларе.
• Интересни маршрути и обекти в Джебел, включително старинната църка с много интересна история. Отговаряме на слушатели – варненски туристи, които са почитатели на Родопите.
• Срещи по пътя: Ния Тошкова е част от научноизследователска експедиция на британската организация Operation Wallacea в Индонезия. Пътешествието я отвежда до един от най-слабо изследваните острови от био-географската област Уолацеа на о-в Бътън. Къде живее прилепът Йода и колко дълбоко е готов да стигне в проучванията си един страстен биолог, като Ния? Ще чуем разказ за невероятни места, природа и хора.
• Актуално за планините, спорта и транспорта.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Блусът – музика за тъгата: Джанис Джоплин

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Философията и границите на изкуството – професор Цочо Бояджиев, участник в празничната вечер по повод „125 години университетска философия в България“.
• Силвия Плат и нейните демони – разговор с Владимир Трендафилов по повод 85 години от рождението на американската поетеса.
• Столична библиотека на 89 години.
• Българската художничка Силвия Петрова спечели първо място на тазгодишното издание на майсторите сладкари The Cake and Bake Show в Лондон, с мъфин, посветен на детската британска литература – интервю с нея.
• Иронии на времето, авторска рубрика на Антон Митов.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Орелът Дейвид“, Доналд Бисет

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Записи под палката на Милен Начев (роден на 1 октомври 1957).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „Призракът“ от Йордан Йовков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Тайната история на Туин Пийкс“ от Марк Фрост и „Да уловиш голямата риба“ от Дейвид Линч – тези две толкова различни, но и толкова допълващи се книги са скелетът на петъчната „Аларма“, в която ще говорим не само за най-авангардния сериал в историята на телевизията, но и посредством истории от и около „Туин Пийкс“ ще засегнем и някои по-дълбинни философски въпроси. Водач в нашето метафизично детективско разследване ще бъде звездата от „Туин Пийкс“ Криста Бел (ще излъчим, разбира се, и втората част от първото ѝ интервю за българска медия – програма „Христо Ботев“, едва ли има нужда да уточняваме), която освен това, напомняме, ще посети София за първи път през ноември (по покана на „Аларма“, разбира се). Саундтрак на предаването ще бъде, съвсем закономерно, музиката на Анджело Бадаламенти, Джули Крус, Крис Айзък, Дейвид Боуи, Алекс Хан Хунтай, Дийн Хърли и на самия Дейвид Линч (както и – също закономерно – петъчния ни химн Friday Night Fly на Криста Бел).

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Костадин Йоцов, обой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23