Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минко Стефанов: Читалищата не трябва да се възприемат като музей на отминалото време

Читалищата трябва да се възприемат не като музей на отминалото време, а да се насочат към бъдещето. Това коментира Минко Стефанов, заместник председател на Съюза на народните читалища при откриване на паметна плоча на първия председател на едно от най-старите читалища в страната- "Зора 1860" в Сливен. Според Стефанов общините и държавата трябва да бъдат по-активни във финансирането на българските читалища, за да могат да съществуват те и в бъдеще.

Въпросът с финансирането на читалищата ще бъде разгледан утре на заседание на Върховния читалищен съвет, съобщи Стефанов. Той коментира, че сградният фонд на всяко едно читалище е най-трудната част от поддръжката и изрази надежда, че държавата ще подкрепи най-старите културни институти.

Подкрепата, която имаме от президента и министъра на културата ни дават надежда, че това ще се случи.

Проблемът със заплатите на служителите в читалищата и читалищните библиотеки се очаква да бъде част от темите на утрешното заседание на Върховния управителния съвет, тъй-като в момента средствата за заплати и издръжка не достигат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14