Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучването на древния град Мисионис край Търговище ще продължи

Мисионис
Снимка: opoznai.bg

Четирикратно ще бъдат увеличени тази година парите за проучване, разкопки и реставрация на древния град Мисионис край Търговище. Това стана възможно, след като Министерският съвет отпусна 100 000 лева целеви средства, а от общинския бюджет, както и досега, ще бъдат отделени 35 000. 

За мащабите на предстоящите дейности разказва археологът Ангел Конаклиев

Това са три базилики от V-VI век и една средновековна църква от XIII-IV век. Може би именно това струпване на култови сгради показва и характера на този град. Наистина през V-VI век за град с три базилики и площ от около 700 декара е наистина внушително не само за района, но и за България.

Находки от античния град Мисионис


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14