Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живите традиции: „Къпанак” на Ивановден в Сушица, Карловско

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Обредно къпане на булките
Снимка: Любомир Бакърджиев

Според църковния календар Ивановден (7 януари) е християнски празник, посветен на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция той е свързан с женската енергия и обредното пречистване. На третия, последен ден от Водици се извършва обредно къпане на момите в студена вода за здраве и плодородие. С празника приключва посветителната обредност на ергените – коледувалите момци за последен път играят коледарския буенек. В отделни краища на страната ивановденските традиции имат свои характерни особености с определени обредни практики. В Плевенско през нощта по домовете обикалят мъжки групи, наречени Иванови булки, а в Източна България аратлиците (побратимите) изпълняват обредни игри като „Чер пипер” и др.
Обичаят „Къпанак“ завършва с празнично мегданско хороНа Ивановден в Сушица, Карловско е съхранен местен традиционен обичай „Къпанак” – къпане на младите булки, задомени през изминалата година. Булките се къпят от шътници, побащими или кумове с изворна вода на Дръндевата чешма. В селището са запазени основни моменти на обичая: подготовката в дома на булката (сплитане на косите, обличане на празничния костюм), шествието с музиканти до чешмата, обредното къпане, празничното хоро.
Днес „къпанакът” представлява своеобразен селищен празник, съпроводен с традиционни песни, които изпълнява женската фолклорна група към читалището, участник в откриването на първия национален събор-надпяване в Копривщица (1965). Празникът завършва с мегданско хоро, което повеждат младите булки, а вечерта имениците посрещат гости на обредна трапеза.
Как протича ивановденския празник в Сушица можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53