Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Цветкова: Ролята на Яна е много интересна за мен

БНР Новини
Мариана Цветкова
Снимка: marianazvetkova.com

Аз бях още ученичка в музикалното училище в Русе, когато Пламен Карталов като директор на Русенска опера постави „Янините девет братя”. Много бях впечатлена, хем тогава не съм си представяла, че ще бъда оперна певица, не съм и мечтала за кариера.
Интересува се от актьорската страна на ролята - много силна българка. Освен това Мариана за първи път ще пее в българска опера.
Ангажиментите й в Софийската опера отново ще я срещнат с Вагнер. Тези героини с актьорско присъствие са ми много интересни. Това е друго амплоа. Изиграх през годините кралиците, героините. Сега дойде ред на артистите. Смята, че в България има подценяване на този тип персонажи, но за нея е интересно да ги включи в репертоара си. Не се отказва от камерните концерти, които правеха заедно с Цветана Бандаловска и се надява до края на сезона отново да предложат интересна програма.
Иска й се да се върне към Тоска, Турандот, Леонора, Елизабет. Имам си мои задачи, които се надявам да осъществя, казва тя.
Мариана Цветкова е вицепрезидент на фондацията на Мартина Аройо. Тази година ще поставят „Фалстаф” и „Дон Паскуале” в Ню Йорк с млади певци, които получават специални стипендии.
В звуковия файл чуйте интервюто с Мариана Цветкова.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30