Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мариана Цветкова: Ролята на Яна е много интересна за мен

БНР Новини
Мариана Цветкова
Снимка: marianazvetkova.com

Аз бях още ученичка в музикалното училище в Русе, когато Пламен Карталов като директор на Русенска опера постави „Янините девет братя”. Много бях впечатлена, хем тогава не съм си представяла, че ще бъда оперна певица, не съм и мечтала за кариера.
Интересува се от актьорската страна на ролята - много силна българка. Освен това Мариана за първи път ще пее в българска опера.
Ангажиментите й в Софийската опера отново ще я срещнат с Вагнер. Тези героини с актьорско присъствие са ми много интересни. Това е друго амплоа. Изиграх през годините кралиците, героините. Сега дойде ред на артистите. Смята, че в България има подценяване на този тип персонажи, но за нея е интересно да ги включи в репертоара си. Не се отказва от камерните концерти, които правеха заедно с Цветана Бандаловска и се надява до края на сезона отново да предложат интересна програма.
Иска й се да се върне към Тоска, Турандот, Леонора, Елизабет. Имам си мои задачи, които се надявам да осъществя, казва тя.
Мариана Цветкова е вицепрезидент на фондацията на Мартина Аройо. Тази година ще поставят „Фалстаф” и „Дон Паскуале” в Ню Йорк с млади певци, които получават специални стипендии.
В звуковия файл чуйте интервюто с Мариана Цветкова. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мисля, че операта е безсмъртна" – Дамиано Микиелето за "Кавалерът на розата"

Шедьовърът на Рихард Щраус "Кавалерът на розата" се завърна на сцената на Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел след 21 години. Новата постановка бе осъществена от режисьора Дамиано Микиелето в екип със сценографа Паоло Фантин и художника на костюмите Агостино Кавалка. На диригентския пулт бе Ален Алтиноглу, музикален директор на театъра. "Кавалерът..

публикувано на 27.11.22 в 13:05
Лучано Павароти

Класично и романтично от 27 ноември до 2 декември

Понеделник, 28 ноември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева Александър Василенко (пиано), свири Любомир Пипков: • "Българска сюита", оп. 2; • "Пролетни приумици", оп. 78; • Избрано из "Метроритмични картини и студии", оп. 77. Вторник, 29 ноември. "Класично и романтично" с Аделина Александрова • Цезар Франк – Соната за цигулка и пиано в Ла..

публикувано на 27.11.22 в 10:35

Квартет "Филхармоника" и Светлин Русев музицират заедно

Есенното издание на ХIII международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" събра изпълнители от различни държави в Пловдив и предложи разнообразни концерти. Едно от последните събития на форума е участието на Светлин Русев заедно с музикантите от квартет "Филхармоника". "Много сме благодарни на Мила Павлова за поканата да участваме..

публикувано на 26.11.22 в 08:45
Андрей Дреников и Аделина Александрова

Андрей Дреников: гимназиалните години бяха най-хубавите в живота ми

На времето Ванга казала на майка му: "Имаш две мъжки. По-гол е мото (пианистът Иван Дреников – б.а.) се бори с едно трикрако черно чудовище, а у малкото живеят всички изкуства". И наистина, общувайки с Андрей Дреников, човек винаги се чуди кой от талантите му е най-широко застъпен. Той пее, свири на пиано и цигулка, композира… освен това е прекрасен..

публикувано на 25.11.22 в 17:45

"Моят сън" на ансамбъл "Пигмалион" – романтичен проект, вдъхновен от музиката и словото на Шуберт

Реномираният френски ансамбъл "Пигмалион" гостува на 20 октомври в Двореца на изящните изкуства Bozar в Брюксел с интересна и стилна програма, озаглавена "Моят сън". Концертът бе дирижиран от Рафаел Пишон - основател и ръководител на състава, включващ оркестър и хор. В изпълнението участва и бележитият френски баритон Стефан Дегу.  Съдържанието на..

публикувано на 25.11.22 в 15:05