Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото..

публикувано на 27.07.21 в 08:35

„Отново заедно!“ или лятото на Старозагорската опера

Премиери на опери и балети подготвя екипът на Държавна опера - Стара Загора в периода 10 юли – 5 септември. Тази година началото ще постави традиционната постановка на стадион „Берое“. Преди пет години по случай юбилея на старозагорския футболен клуб..

публикувано на 09.07.21 в 08:05

„Жената от езерото“ на Джоакино Росини на Панчаревското езеро

На 24 септември 1819 г. в театър „Сан Карло“, Неапол, е премиерата на операта „Жената от езерото“ на Джоакино Росини. Либретото е на Андреа Тотола по едноименната поема на сър Уортър Скот. Действието е ситуирано в Шотландия по времето на крал Джеймс V...

публикувано на 08.07.21 в 10:05

Летни музикални празници „Баба Вида“

„В продължение на двадесет и шест години всяка година правим концерти във Видин с моите ученици“ – казва Иванка Нинова. Направили са концерт и тази година. Но събитието, за което се вълнува много, тепърва предстои. „Тази година ще осъществя една мечта,..

обновено на 07.07.21 в 15:06
Брукнерхаус Линц

Първи концерти в Линц след локдауна

След осеммесечна забрана на всички концерти и представления, на 19 май в Австрия започна концертният живот, с много ограничения и задължителни маски при летни температури навън. В момента този, който е тестван, излекуван или имунизиран, има правото да..

публикувано на 03.07.21 в 13:12

Песента – силата, която обединява, одухотворява и сътворява

Българският хоров съюз организира първия по рода си в България концерт, в който на една сцена запяват стотици деца от различни хорове в страната. Всички те са обединени в единен хоров ансамбъл, роден с името Детски хор на България. Този уникален..

публикувано на 30.06.21 в 07:55

Софийската филхармония подава ръка на Детския симфоничен оркестър - Сливен

Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър - Сливен и ви кани да споделите емоцията от един много специален концерт за нас. На 4 юли от 18 часа децата от оркестъра застават на сцената на най-престижната зала в..

публикувано на 27.06.21 в 08:15

„Любовен еликсир“ на Доницети за юбилея на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

След грандиозния концерт на 22 май, с който бяха открити Софийските музикални седмици, посветен на 100-годишнината на академията, продължават различните концерти и събития. Изложбата все още може да бъде видяна във фоайетата на зала „България“.  Друго..

публикувано на 24.06.21 в 08:35
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега..

публикувано на 18.06.21 в 14:44

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с..

публикувано на 16.06.21 в 08:05