Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

„Силуети“ празнуват годината на Бетовен с цикъл от четири концерта

В залата на "Сити Марк" център на 19 февруари от 19 часа ще се състои първият от четири концерта, посветени на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. За начало ансамбъл „Силуети" избира три от ранните триа на композитора. „Спряхме..

публикувано на 19.02.20 в 12:31

„Метроном“ избра записи от фестивала „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“

Фестивалът в Пазарджик се провежда за 45-и път. И тази година той се превърна във важно музикално събитие в града. Четиридневният форум предложи срещи с елитни изпълнители и състави, като тази година фокусът на фестивалните концерти бе 250-годишнината от..

публикувано на 12.02.20 в 15:50
Момент от костюмната репетиция на „Парижки живот“

„Парижки живот“ на Офенбах с премиера в Русе

За новата постановка на Русенската опера пристига екип от Франция, за да представи своята нова версия на прочутата творба. „Тази продукция имаше своята премиера в Париж на сцената на опера „Монмартър“ - Париж през 2019 година. Постановъчният екип от..

публикувано на 07.02.20 в 14:10

Анжела Тошева представя детски творби от Дебюси в камерна зала „България“

Клод Дебюси пише за малката си дъщеричка Клод-Ема клавирния цикъл „Детски ъгъл“ и балета „Кутията с играчките“ по текстове на Андре Еле. Балетът е за пиано и рецитатор, и е създаден непосредствено преди Първата световна война. Оркестрира го по насоки от..

публикувано на 31.01.20 в 15:54
Китарният оркестър на Барселона

Сто китаристи в НДК

За първи път в България на 31 януари пристига Китарният оркестър на Барселона със своя създател и ръководител Сержи Висенте. Солистка на ансамбъла ще бъде българката Салина Александрова , която ще представи арии от испански сарсуели. В концерта ще..

публикувано на 30.01.20 в 12:15

Юбилейно издание на „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ в Пазарджик

Със симфония №9 на Лудвиг ван Бетовен под диригентството на Григор Паликаров Пазарджишкият симфоничен оркестър ще открие 45-ото издание на фестивала, създаден от проф. Иван Спасов. Солисти ще бъдат Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Михаил Михайлов и..

публикувано на 23.01.20 в 13:55

Оперни откъси без либрето или среща в интернет

На 14 януари в камерна зала „България“ пианистката Александра Иванова, цигуларката Анастасия Абаджиева и виолистът Кристиан Сугарев представят камерни творби от Красимир Тасков, Кристофър Лоури и Мартин Макс Шрайнер. „Музикалният свят на Америка и..

публикувано на 13.01.20 в 12:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала

Записи от фестивала „Изкуството на Барока“ 2019

За 13 път през отминалата година в София се проведе фестивалът „Изкуството на барока“ (1 октомври - 11 декември 2019). В нетрадиционни концертни пространства като Регионалния исторически музей - София (Централна баня), Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“,..

публикувано на 09.01.20 в 11:55

Мюзикълът „Клетниците“ вече и в България

На 6 декември в Софийската опера се състоя българската премиера на мюзикъла „Клетниците“ по музика на композитора Клод-Мишел Шьонберг и либрето на Ален Бублил по едноименния роман на Виктор Юго. „Изборът на изпълнители за „Клетниците“ беше една много..

публикувано на 09.01.20 в 09:05

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

В първия си за Новата 2020-а година брой специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият..

публикувано на 01.01.20 в 19:15