Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Есенно издание на XIV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

Концерти от най-висока класа превръщат Пловдив в притегателно място по време на есенното издание на форума "Дни на музиката в Балабановата къща", носител на сертификат за качество "Европейски фестивал" от Европейската фестивална асоциация, на награда..

публикувано на 20.09.23 в 08:35

С премиерна композиция се открива есенното издание на "Европейския музикален фестивал"

Пианистът Георги Черкин, които от години е свързан с "Европейския музикален фестивал" посвещава своя "Галактически концерт" за пиано и оркестър на 23-ото издание на форума. На 16 септември в зала "България" пианистът заедно с музикантите от оркестър..

публикувано на 16.09.23 в 09:25

Клавирен рецитал на пианистката Светлина Бояджиева

Полският институт в София и Музикално сдружение "Фрeдерик Шопен" организират концерт на младата пианистка Светлина Бояджиева на 12 септември от 18.30 часа. Програмата, която е подготвила талантливата изпълнителка включва творби от Фредерик Шопен, Ференц..

публикувано на 11.09.23 в 15:42

Директно излъчване на модула "Ренесансова и барокова музика" от ММФ "Варненско лято"

В четири поредни вечери от 9 до 12 септември предстоят исторически първи гастроли в България на барокови ансамбли от световна класа. "Идеята е да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален..

публикувано на 09.09.23 в 08:20
Еманюел Чекнаворян

Звезден есенен полусезон на Софийската филхармония

Елитни изпълнители и световни премиери са само малка част от изненадите, които са подготвили Софийската филхармония за своята публика. На 10 септември с две изключително красиви произведения – Симфония № 40 от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №3 от..

публикувано на 08.09.23 в 12:04

Международният фестивал с академия "Челисимо" отново предлага интересни концерти

За четвърти път столицата става притегателно място за изявени европейски виолончелисти – солисти, лауреати на международни конкурси и преподаватели в престижни академии и университети. Това става благодарение на Международния фестивал "Челисимо",..

публикувано на 08.09.23 в 09:55

Майсторски класове и концерти на Младежкия арт фестивал "Солинария"

За поредна година екипът на "Солинария" провежда майсторски класове и дава възможност на млади изпълнители да се докоснат да професионалисти от световна класа като Ангелина Абаджиева и Велислав Стоянов. "Местата са ограничени, но все още има..

публикувано на 22.06.23 в 17:08

Румен Бояджиев-син написа специално музиката за "Принцесата и граховото зърно"

Вдъхновени от популярната приказка на Ханс Кристиан Андерсен "Принцесата и граховото зърно", Нина Гачевска и Румен Бояджиев-син създават заедно нов детски балетен спектакъл. Първото представление, в което участват над 150 деца от студио за..

публикувано на 19.06.23 в 12:34

Птиците са вдъхновение за 5-ото издание на фестивала "Културама"

Концерти в открити пространства и нестандартни места са традиция за фестивала "Културама", който тази година има събития в Пловдив и в София от 18 до 23 юни. "Птиците са наши вдъхновители тази година. Ние, като артисти, се асоциираме с тях. Те са..

публикувано на 17.06.23 в 10:15

Представяне на книга-концерт "На крилете на песента" на МФ "Софийски музикални седмици"

Проектът "На крилете на песента" на дуо "Колаж" в състав Мария Русева и Нона Кръстникова вече има своя облик в книга. Нейното представяне ще бъде в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Събитието ще се състои в матине от 11..

публикувано на 16.06.23 в 19:45