Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

"Хугеноти" триумфират в Брюксел

Сезонът на Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел завърши с поредица от спектакли на впечатляващата опера на Джакомо Майербер "Хугеноти". Творбата е сред най-ярките постижения в жанра на "grand opéra" – внушителен, мащабен спектакъл с големи исторически..

публикувано на 08.07.22 в 09:35
Васил Казанджиев

"Надежда за балет" и неговото място на сцената

В Националната художествена галерия, като част от програмата на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици", на 30 юни ще се проведе световна премиера на концерт-спектакъл "Надежда за балет" по музика на академик Васил Казанджиев...

публикувано на 27.06.22 в 15:45

Програма "Христо Ботев" с директни концерти на част от програмата на ММФ "Варненско лято"

По традиция с тържествен концерт на 25 юни ще се открие 96-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято" . След официалната церемония, която ще се състои на основната сцена на Драматичния театър, публиката ще чуе изпълнение на..

публикувано на 24.06.22 в 08:05

Концерт, посветен на последната генерация български композитори

В рамките на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици", като част от своеобразния цикъл "Преглед на българските оркестри", на 24 юни от 19 часа в зала "България" Русенска филхармония ще представи една разнообразна програма...

публикувано на 21.06.22 в 08:25
Минко Ламбов,Свeтлин Русев и Йоръм Сон

Виртуозност и огнени ритми в Концерт за цигулка, пиано и оркестър от Минко Ламбов

Блестящият български цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон ще зарадват почитателите си на 9 юни от 19 часа в зала "България" с премиерно изпълнение на най-новото произведение на Минко Ламбов – Двоен концерт за цигулка, пиано и..

публикувано на 09.06.22 в 09:02
Стоян Попов

Първи конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов" в Бургас

"Музикантите сме като водата. Винаги намираме път да излезем от затвореното пространство." Това каза Александър Текелиев, който отново ще ръководи Бургаската опера. В концепцията си е включил нови заглавия – балети, опери, оперети, детски спектакли..

публикувано на 09.06.22 в 08:00
Десислава Петева, Надежда Цанова и Мария Радоева

Глас, флейта, пиано с една очаквано добра комбинация

На 10 юни (петък) от 19 часа в Камерна зала "България" публиката ще има възможност да посети един много интересен концерт, част от програмата на 53-тото издание на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици". На сцената заедно ще..

публикувано на 04.06.22 в 12:15

Първи международен конкурс за тенори на името на Камен Чанев

"Операта е изкуство, което трудно може да се опише... Ти се свързваш чрез гласа си с Господ. Защото единственият божествен инструмент това е гласът. Неслучайно в нашата източноправославна религия са забранени инструментите в църквата, защото..

публикувано на 30.05.22 в 08:50

Зигфрид Юнг и неговата любов към тубата

Една от най-популярните творби за инструмента туба ще звучи на сцената на зала "България". Като част от програмата на 53-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните..

публикувано на 27.05.22 в 18:05

Нови записи от Първо студио на БНР

В ефир ще прозвучи студийният вариант на Соната да тромбон и пиано от германския композитор Херман Амброзиус, в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. От звукозаписните сеанси на пианистката Ваня Пешева екипът на предаването..

публикувано на 26.05.22 в 09:15