Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Пресконференция по повод премиерата на „Слугинята – господарка“

„Слугинята господарка“ на Перголези отново на Русенска сцена

„Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка“, който предлагаме на зрителите е „аксиома“ на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО . Всяко изкуство се развива във времето..

публикувано на 04.03.21 в 10:05
Арсений Арсов

„Поетичен антракт“ – творчески импресии на Арсений Арсов

Книгата е събрала създадените през годините стихове на обичания варненски тенор Арсений Арсов. „Натрупах стихотворения, които са посветени на моето творчество, на ролите, които съм изиграл на сцената, на всички онези вълнения, които съпътстват..

публикувано на 04.03.21 в 09:05
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент..

публикувано на 26.02.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант..

публикувано на 21.01.21 в 08:20
Даниел Баренбойм дирижира Западно-източният Диван оркестър

Годината на Бетовен продължава

В залата на операта в Бон Западно-източният Диван оркестър , ръководен от Даниел Баренбойм, на 17 декември изнесе концерт – последният от годината, в която се отбелязва 250-годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Германският президент Франк-Валтер..

публикувано на 31.12.20 в 08:15
„Шопен в Париж“ – графика на Анна Крамер

Еми Бехар. Животът между бели и черни клавиши – I част

Може би малцина знаят как в картината „Шопен в Париж” на известната художничка Анна Крамер, между сцените из Шопеновия живот и музиката му, е вграден образът на Еми Бехар. Приведена над пианото, тя свири… Една от най-ярките български шопенисти е Еми Бехар,..

публикувано на 17.12.20 в 16:42

„Гласове“ на Макс Рихтер в световния ефир

BBC Radio 3 в сътрудничество с Европейския съюз за радио и телевизия представят „Гласове“ на Макс Рихтер, творба, създадена специално за Световния ден на правата на човека . Зад идеята застават 37 радиостанции от 33 страни по целия свят. Това се случва в..

публикувано на 10.12.20 в 15:06

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а..

обновено на 27.11.20 в 12:05