Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимeн еко-спортен имен ден с полумаратон на Атанасовското езеро

БНР Новини

Чипирахте ли се? А защо на езеро с чип? Обикновено подобна придобивка имат пернатите обитатели. Ако ходите, обаче, този път край езерото и решите да участвате в неговия необичаен еко – спортен имен ден, би било добре! Атанасовското езеро край Бургас си има още и рожден ден, алеи, сол и Пътека на солта, пространство, наречено „симБиотично“. Има си обитатели и почитатели.
 Да започнем с обитателите: птици, риби, водорасли, ракообразни, всевъзможни микро и по-големи създания, които правят флората и фауната му неповторими на регионално и на световно равнище.
Що се отнася до почитателите на езерото, с всяка година те стават по-многобройни, независимо къде живеят. Празниците са отличен повод да пристигнат от близо и далеч, да се разходят по алеите, да се включат в спортната надпревара: с бягане и колоездене на 21 км, бягане 8 км, кардио кръг , но всички изяви в рамките на полумаратон. Защо не цял, както навява алюзията за един анекдот от недалечното минало за виден функционер, който открива официално завод за полупроводници и пожелава „тази година за полупроводници, догодина за цели!“
 Та и около езерото витае въпрос: защо полумаратон, а не цял? Защото трасето е половината на дължината на обичайния маратон – 42 км. Делите на две и получавате 21 км. Идеята за необичайното отбелязване на имения ден, дадена от сдружение "Зелена Странджа", е прегърната горещо от Община Бургас и от Българска фондация Биоразнобразие. Целта е да се популяризират спортът и физическата активност, да се откроят значението и необходимостта от опазването на Атанасовското езеро като природозащитен обект с уникални дадености.
Езерото е изключително красиво и в този сезон. Който си мисли, че гледките вероятно са в сиво- бяло и графитено зимно, най-добре да дойде и на място да се полюбува на багрите и нюансите по крайбрежието и във водата, както и на звуковата палитра от птичи гласове. Вгледайте се в този миниатюрен Рай, изпълнен с живот и вълшебна динамика. Насладете му се: един оазис , на шепа разстояние от бетонния урбанизиран Бургас.
Всеки със своите пристрастия: едни ще се разхождат, ще се радват на езерото, ще научат повече за неговите обитатели, кои птици зимуват сега там. Други, въпреки студа, а може би и заради него, ще се включат да мерят сили в спортните предизвикателства. Важното е, че всички ще се забавляват отлично.
 А за какво ще е чипирането? За първи път измерването на времето и проследяване на движението на състезателите по трасето ще става с помощта на чип и електронна система. По този начин всеки от огромния брой желаещи да се състезават, ще има гаранция за точното измерване на резултата. Ще се избегнат грешки или дублирания на финалите. Радостина Ценова от Българска Фондация Биоразнообразие с още подробности за празника на Атанасовското езеро на 21 януари 2018 година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20