Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Европа в старите карти"”- една удивителна среща с времето и пространството

БНР Новини
Репродукция на Ебсторфската карта от 1280-1290 г.

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий може да разгледате изложбата “Европа в старите карти”. Тя е ориентирана към специалистите и към широката публика. Експонатите са от ценното дарение на инж. Любен Божков, наш изтъкнат учен, общественик, предприемач, меценат, личност с ренесансов дух и светоглед.
Неговата богата колекция постъпва като дарение в НБКМ през 1953 г. С това се слага началото на днешната самостоятелна библиотечна сбирка от картографски издания. Най-интересните от тях са включени и в календара на Библиотеката за 2018 г.
Изложбата обхваща периода от XIII до XIX век. Географските карти са изработени в ателиета в Амстердам, Антверпен, Аугсбург, Рим, Щутгарт. Посетителите с удоволствие ще открият знакови имена на картогарфи: Абрахам Ортелиус, Теодор Данкертс, Тобиас Конрад Лотер, Питер Шенк и др., които са сред най-добрите картографи и гравьори на своето време.
Посетителите могат да разгледат 10 копия и 12 оригинални експоната (Карта на Древна Тракия от Абрахам Ортелиус, Антверпен, 1585; Карта на част от Балканския полуостров от Джакомо Кантели, Рим, 1689; Карта на долното течение на р. Дунав с част от българските земи от Йоан и Гилелмо Блау, Амстердам, втора половина на XVII в.; Карта на европейските провинции на Османската империя от Питер Шенк, Амстердам, 1720, и др.). Всички те отразяват исторически, политически и икономически процеси, протичали през вековете в Европа, на Балканския полуостров и по българските земи.
В изложбата се включени лични вещи, снимки и публикации на инж. Любен Божков. За първи път се показват снимки от семейния албум на фамилия Божкови, благодарственото писмо от цар Борис III по повод книгата „Съобщителните средства на България” от инж. Божков, измервателен инструмент нониус и термохигрограф, с които той си е служил, както и оригинални негови шаржове, дело на приятели художници, сред които са Александър Божинов и Константин Щъркелов. В експозицията има и две репродукции на творби от Александър Добринов, свързани с дейността на Любен Божков като председател и гуверньор на Ротари клуб-България.
“Европа в старите карти” е съвместен проект на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий ” и Фондация „Пчелен кошер” със специалното съдействие на внука на дарителя, Любен Божков, и на Цвятко Кадийски, Ротари клуб-София. Изложбата поставя началото на поредицата от събития, посветени на 140-годишнината от взетото на 10 декември 1878 г. решение за създаване на национална библиотека в новоосвободена България.
Чуйте интервюто с Юлия Карадачка, главен библиограф в отдел „Библиографско информационно обслужване“ към Националната Библиотека „Св.св. Кирил и Методий“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.