Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакция „Народна музика” на програма „Христо Ботев” на галаконцерт раздаде призовете в класацията „Надпяване”

| обновено на 04.04.18 в 14:03 БНР Новини
39
Снимка: Ани Петрова

В продължение на една година (от април 2017 до март 2018) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца” в класацията „Надпяване” на програма „Христо Ботев”.

Всеки месец екипът на предаването „Жива вода” предлагаше пет нови песни, за които слушателите гласуваха и избраха следните победители:
април 2017: „Я снощи ходих, мале ле”, изпълнява Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа”, обработка Стефан Чапкънов
май 2017: „Полегнало лудо младо”, изпълнява Димитър Лукарски, аранжор Росен Генков
юни 2017: „Моминска задявка”, изпълнява Детска вокална група „Изворче”
юли 2017: „Моме, Калино”, изпълнява Нели Андреева, аранжимент Николай Пеев
август 2017: „Козбунарски мелодии” и „Хранила мама гледала”, изпълнява Оркестър „Славяни”
септември 2017: „Горо, ле”, аранжимент Ганчо Гавазов, изпълнява НУФИ  Широка лъка
октомври 2017: „Църне трънке капею”, изпълняват хор Космически гласове от България и Оркестър на Софийска филхармония, аранжимент: Любомир Денев – младши
ноември 2017: „Неделински двуглас”, изпълняват НУФИ Широка лъка
декември 2017: „Коледарски буенек” изпълняват Петьо Костадинов и Оркестърът за народна музика на БНР, автор Георги Андреев
януари 2018: „Мила ми е, мамо”, изпълнява Надежда Хвойнева, аранжор Коста Колев
февруари 2018: „Ирино, ле”, изпълнява Ивелина Димова, аранжор Живко Желев и Пламен Желев и „Из пътя върви невеста”, изпълнява Ива Гидикова, аранжор Александър Тодоров
март 2018: „Празнична ръченица”, изпълнява Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Христофор Раданов, композитор Красимир Кондов.

Призьорите бяха наградени на галаконцерта, в който специално участие взеха: певицата Лина Мачева, квартет „Светоглас”, акордеонистът Стоян Дечев, децата от музикална школа „Бобов дол“ и виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

Специалната награда на редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“ получи Илка Димитрова – дългогодишен музикален редактор, а сега сътрудник на редакцията.

Голямата награда за цялостен принос в областта на фолклора бе присъдена на известния композитор, диригент и педагог проф. Стефан Чапкънов, основател и дългогодишен ръководител на ансамбъл „Странджа“.

Галаконцертът „Надпяване” бе излъчен на живо в интернет на страницата на Радио Бинар.

снимки: Ани ПетроваПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41

Китарният ас Ингви Малмстийн отново у нас

Бах. Антонио Вивалди. Джими Хендрикс. Пражката филхармония. И Чешката – с хор. "Фендер Стратокастър". Ферари. Ейприл. Пловдив, 2024 година. Пръстът на Съдбата е свързал по невероятен начин тези хора, места, събития, за да ни срещне на живо с китарния Бог, написал със златни букви Библията на неокласическия хеви метъл. Повелителят на струната нарича..

публикувано на 17.06.24 в 12:01