Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хрумвания на добронамерения писател Михал Вивег

БНР Новини

Заглавието е игра на думи с първата книга на изключително популярния чешки писател Михал Вивег, която излезе у нас – „Хрумвания на добронамерения читател“. В нея Вивег показа умението си успешно да имитира и да пародира различни писателски стилове – и чешки, и чуждестранни. След това излязоха още няколко романа на български на чешкия автор.

В заглавието се опитах да иронизирам – подобно на Вивег – неговата „добронамереност“ като автор, защото в последните му две книги на български се срещаме не само с един различен като писане автор, но най-вече с изостреното му отношение към съвременната политическа действителност в Чехия. Това са „Мафия в Прага“ и продължението „От Храда вее мраз“ (заглавието е парафраза на нашумелите мемоари на емигранта-десидент Зденек Млинарж „От Кремъл вее мраз“ от края на 70-те), в които Вивег не само използва истинските имена на политици, например Вацлав Клаус, но и смело разкрива със средствата на художествения текст какво се случва в родината му. А това са: „корумпирани политици, марионетни съдии и прокурори, кметове-престъпници, икономически кланове от бивши чейнчаджии и хора на ДС, странни охранителни агенции, скрити камери и незаконни подслушвания, комисиони от порядъка на стотици милиони, заплашителни есемеси, незаконни партийни каси, източени банки и фондове, купени конкурси и неразкрити убийства“. Аналогията с българската действителност е очевидна. За да сме честни, трябва да се каже, че има и други, различни герои в двете книги, нормалните хора, които не са съгласни с тази ситуация, но целта на автора не са те. Иронизирайки, Вивег казва в едно интервю: „Уверявам ви, че на мен ми харесва да пиша повърхностни неща, които се харесват на всички“. В случая с тези два романа той наистина иска да стигне „до всички“, за да разобличи чрез средствата на политическата сатира нястоящата полико-икономическа ситуация в Чехия. Което е смела писателска позиция!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зорница Христова разказва история за музиката на приятелството

Още от корицата, та до края на книгата на Зорница Христова "Мил домашен комар" шегата и провокацията вървят ръка за ръка. В много успешен тандем с художника Ясен Григоров тя ни среща сладкодумно и остроумно в римувани стихове за една от домашните напасти, а именно комарите. По-точно един от тях, който много иска да стане нечий домашен любимец...

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25
Проф. Златимир Коларов

Лекари-писатели откриват 66-ти международен конгрес във Варна

От 11 до 15 септември Варна ще бъде домакин на лекари-писатели от цял свят, които ще проведат в черноморския град своя конгрес . Участие са потвърдили гости от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и България. Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов" с председател проф. Златимир Коларов , който е и..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

В Пловдив днес се открива "Сцена на кръстопът"

Войната в Украйна наложи промяна в програмата на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Поради изисквания по отношение на пътуванията на хора в мобилизационна възраст, в Пловдив няма да пристигне актьорът Игор Титов от Областен академичен младежки театър – Днепропетровск. Той трябваше да представи моноспектакъла си "Танц с контрабас"..

публикувано на 10.09.24 в 15:25

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09