Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хрумвания на добронамерения писател Михал Вивег

БНР Новини

Заглавието е игра на думи с първата книга на изключително популярния чешки писател Михал Вивег, която излезе у нас – „Хрумвания на добронамерения читател“. В нея Вивег показа умението си успешно да имитира и да пародира различни писателски стилове – и чешки, и чуждестранни. След това излязоха още няколко романа на български на чешкия автор.

В заглавието се опитах да иронизирам – подобно на Вивег – неговата „добронамереност“ като автор, защото в последните му две книги на български се срещаме не само с един различен като писане автор, но най-вече с изостреното му отношение към съвременната политическа действителност в Чехия. Това са „Мафия в Прага“ и продължението „От Храда вее мраз“ (заглавието е парафраза на нашумелите мемоари на емигранта-десидент Зденек Млинарж „От Кремъл вее мраз“ от края на 70-те), в които Вивег не само използва истинските имена на политици, например Вацлав Клаус, но и смело разкрива със средствата на художествения текст какво се случва в родината му. А това са: „корумпирани политици, марионетни съдии и прокурори, кметове-престъпници, икономически кланове от бивши чейнчаджии и хора на ДС, странни охранителни агенции, скрити камери и незаконни подслушвания, комисиони от порядъка на стотици милиони, заплашителни есемеси, незаконни партийни каси, източени банки и фондове, купени конкурси и неразкрити убийства“. Аналогията с българската действителност е очевидна. За да сме честни, трябва да се каже, че има и други, различни герои в двете книги, нормалните хора, които не са съгласни с тази ситуация, но целта на автора не са те. Иронизирайки, Вивег казва в едно интервю: „Уверявам ви, че на мен ми харесва да пиша повърхностни неща, които се харесват на всички“. В случая с тези два романа той наистина иска да стигне „до всички“, за да разобличи чрез средствата на политическата сатира нястоящата полико-икономическа ситуация в Чехия. Което е смела писателска позиция! 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Женитба“ на Гогол на сцената на Театър „София“

Театър „София“ започна да изнася спектакли наживо веднага след като отпаднаха ограниченията във връзка с коронавируса. На 5 и 6 юни от 20.30 часа програмата продължава със спектакъла „Женитба“, който трябваше да се играе на открито, на новата сцена пред театъра в парка „Заимов“. Тъй като прогнозата за времето е, че валежите и ниските температури ще..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. С ъбитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните..

публикувано на 05.06.20 в 11:55

Оригиналът на „Замъкът“ от Кафка

Макс Брод, довереникът на Франц Кафка, на когото е заръчано да изгори всички ръкописи след смъртта му, решава в крайна сметка да не зачете молбата на приятеля си. За тази негова постъпка цялото човечество изпитва признателност, че не ни е лишил от безценно литературно богатство. Брод като съвестен литератор, но далеч от гениалността на своя..

публикувано на 05.06.20 в 09:35

Ново непроменено издание на „Трите стълба на дзен“

Учение, практика, просветление. Това са трите основни аспекта на тази религиозна практика. Съвършено равенство между психическо и физическо, чийто резултат е вътрешна хармония.  Наш гид в това смело и интересно вътрешно пътешествие е Филип Капло, дзен будистки учител от традицията „Санбо Киодан“, смесица между японските школи Сото и Риндзай –..

публикувано на 05.06.20 в 09:25

История, от която боли

Политически хаос, погазване на закона, насилие и убийства, обезценяване на парите, липса на основни продукти, на лекарства, глад, тълпи от хора, които искат да напуснат страната по граничните пунктове, обществото се е разпаднало и човек трябва да се оправя сам. Такава е ситуацията във Венецуела, която описва Карина Сайнс Борго (1982) в романа си..

публикувано на 05.06.20 в 08:07