Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Ники Стоичков и страстта му към киното

Ники Стоичков обича киното. Вече е извървял пътя на човека, който се бори, за да се занимава с онова, което истински иска, и сега му предстои да стане добър в това. Ники, както е познат на всички, не иска киното да е просто нещото, което работи. Иска то да..

публикувано на 12.12.19 в 16:00

„Най-сладкото“ преди 1989 година

Борис Мисирков и Георги Богданов, художници, фотографи и  кинематографисти, поглеждат към времето отпреди 1989 г. през призмата на 11 лични и различни истории.  Късометражният документален филм е създаден като част от проект със същото заглавие по..

публикувано на 06.12.19 в 09:30

„С очите на новородена“ – нова книга на поетесата Станка Пенчева

„С очите на новородена“ се нарича новата книга на голямата поетеса Станка Пенчева. Премиерата е утре в галерия "Кредо Бонум", съставител е София Несторова.  Изданието е по повод 90-годишнината от рождението на Станка Пенчева ( 9 юли 1929 – 27..

публикувано на 02.12.19 в 15:18

Стефан Данаилов: Много е хубаво да си актьор

Красив, магнетичен, добър, мъдър, велик актьор, истински  приятел, доблестен мъж, неповторим учител, един от малкото, които не се продадоха – това са само част от определенията, които чухме и видяхме по медии и социални мрежи, след като голямата..

публикувано на 29.11.19 в 15:25

„Котка в стената“ или лъв в огъня

„Котка в стената“ е филм, който буди мисълта на зрителя. Камерата прецизно улавя историята, вдъхновена от действителни събития, за да я покаже точна такава – реална и иронично болезнена. Сюжетът на политически некоректната комедийна драма на режисьорките..

публикувано на 28.11.19 в 17:05

Българското кино се нуждае от специален фонд

Филмовата общност в страната е готова за протести. Това беше обявено в две писма, изпратени до Министерство на културата и подписани от 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата. Поводът – публикуваният държавен бюджет и..

публикувано на 26.11.19 в 16:01

Анастасия Мозер – живот в три епохи

Анастасия Мозер събра своите най-важни житейски моменти в биографична книга, наречена „Щрихи от един живот в трудно време“. Всъщност автор е нейният съмишленик и приятел от детството журналиста Драголюб Гаджев, но книгата има формата на автобиография и..

публикувано на 26.11.19 в 15:10

„Умно село“ на 20 години

„Умно село“ е авторска поредица от телевизионни документални филми-портрети на ярки личности – артисти, интелектуалци и общественици, която е на екрана на БНТ от 1998 г. Нейни автори и създатели са журналистът и сценарист Антоанета Бачурова и..

публикувано на 21.11.19 в 16:11
Джамал Уариаши

Романът "Глад" – за разбирането на човека без осъждане

"Това е една книга, която разглежда културните стереотипи, начина, по който подхождаме към различния. От една страна, през това, което ни казват медиите, от друга страна – в зависимост от културния и социалния контекст, в който се намираме. Тази книга..

публикувано на 20.11.19 в 15:40
Николай Ангелов и Иван Иванов

Българският отбор по дебати на финал в Оксфорд

Състезанието по дебати на Оксфордския университет – Oxford IV е едно от най-престижните в света и най-голямото във Великобритания. Именно до неговия финал достигна нашият отбор. С това участие той записа едно от най-значимите представяния на български..

публикувано на 18.11.19 в 15:44