Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Пет минути с Петър Увалиев

Петър Увалиев (1915-1998), известен още като Pierre Rouve, е един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век. Дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и..

публикувано на 25.11.20 в 16:39

Демокрацията функционира трудно без компромис

„Измамната лекота на демокрацията" е името на новата книга на професор Ивайло Знеполски. По думите му тя е опит през историята на изминалите 30 години свободен живот и демокрация да се стигне до днешните ни проблеми. „Ние доста неподготвени влизаме в..

публикувано на 25.11.20 в 16:31

„Адаптация“ – фестивал за театрално изкуство и пърфоманс

Нов фестивал показва как алтернативни пространства могат да се адаптират към магията на сценичните изкуства. Първото издание на битуковия фестивал за театрално изкуство и пърформанс „Адаптация“ включва само четири представления, които имат..

публикувано на 25.11.20 в 13:25

В света на съвременното изкуство се подкрепя посредствеността

Д-р Галентин Гатев е дерматовенеролог, колекционер и известен автор. Последната му изложба „Това съм” може да се разгледа в Националната   галерия „Квадрат  500”. Изложбата „Това съм“ е специално подготвена за "Квадрат 500" като своеобразно..

публикувано на 23.11.20 в 15:46

Първият International Portrait Film Festival ни показва същността на портретния филм

Вече четвърти ден София е домакин на първото издание на Международния фестивал на портретния филм. Негов основател е Ана-Мария Сотирова. Тя и екипът са си поставили за цел да потопят зрителите в дълбочината на контурите. Именно това можем да..

публикувано на 18.11.20 в 16:19

Мистериите на софийските катакомби, разказани от първата къща на ужасите у нас

„Убийствен пъзел“, „Къщата на восъка“, „Предизвестена смърт“, „Последен изход“, „Писък“ и… спираме дотук, защото изреждането на хорър филми може да се превърне в списък без край. Общото между всички тях не е тази констатация обаче, а страхът, който..

обновено на 12.11.20 в 17:58
Портрет на проф. Василиев от Николай Ростовцев

Проф. Асен Василиев – съчетание на художник и учен-изкуствовед

„В живота си съм имал една неотменима житейска задача – да издирвам старите наши майстори – образописци, резбари и строители, да проучвам българското възрожденско изкуство“. Това са думи на проф. Асен Василиев – един от рядко срещаните хора, съумели да..

обновено на 11.11.20 в 18:30
Елица Великова

Елица Великова: Добре е да има разговор с децата за кризисната ситуация

Дали намираме време да помислим за това как децата ни преживяват този кризисен за света период? Психолозите винаги твърдят, че най-доброто, което можем да направим за децата, е да им казваме истината или най-близката възможна нейна версия. Елица..

публикувано на 11.11.20 в 12:10
Наталия Иванова

Наталия Иванова и поезията като бинокъл, който дава очи за далечното

С времето човек се учи как да държи бинокъла. Учи се и как да гледа през него. Опитът, който времето ни дава, всъщност ни помага да направим избора от коя страна на въпросния бинокъл предпочитаме да виждаме света – от тази, която ще ни даде ясна..

публикувано на 09.11.20 в 16:40
Joseph Beuys. Enterprise, 1973, Auflage 12/24, Zinc box, photograph and camera with felt 40 x 30 x 16 © VG Bild-Kunst, Bonn

Политическата роля на изкуството – вчера и днес

Повече от седмица изложба в галерия „Структура“ повдига въпроси за политическата роля на изкуството в историята – от 20-те години на ХХ век до днес. Тези питания ще продължат до 9 декември, а след това част от произведенията в „Изкуство и политика..

публикувано на 06.11.20 в 16:49