Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Малкият сезон на „Сфумато“ 2020 от юни до септември

В условията на извънредна ситуация „Малък сезон“ 2020 ще отвори от юни до септември онлайн творческа работилница за създаване на нови драматургични творби и за защити на силни театрални идеи от автори и екипи. Проектът предвижда създаване на..

публикувано на 30.06.20 в 12:25

Разказваческите етюди на Мария Касимова-Моасе

Живеем в средище на истории със силна разказваческа традиция, където обаче няма оформен жанр за т.нар. „storytelling“. Затова ѝ Мария Касимова- Моасе определя своите комични фантасмагории като разказвачески етюди. Или „Свободно падащи истории“ –..

публикувано на 29.06.20 в 13:20

Литературните маршрути на София за втори път

Да помним София и нейната история, която не е задължително да издигаме на пиедестал. Да се обърнем към миналото, но и да гледаме напред с надежда. Да четем града и да откриваме литературата, която е навсякъде около нас. Към това призоваха в днешното..

публикувано на 24.06.20 в 16:16

Българската книга по света

Колко позната е българската книга по света? На този въпрос решават да си отговорят студентите второкурсници от специалност „Книгоиздаване“ на Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Така се ражда техният сборник „Българската книга по света“,..

публикувано на 23.06.20 в 09:00

Правата ни през погледа на изкуството

"Граждански будилник 2020" е конкурс за събуждащо изкуство, който търси авторски фотографии, илюстрации или текстове, разказващи за това, което ни се случва от началото на извънредното положение и съдържащи послания за значимостта на гражданските ни..

публикувано на 22.06.20 в 14:34

Ще вземе ли културата 10-те си процента от хазарта

В продължение вече на няколко години Законът за хазарта не се изпълнява в частта за 10 процента от таксите за хазарт, които трябва да отиват целево за Национален фонд култура. Такива суми изобщо не са постъпвали в него. Сега този Закон, отново за..

публикувано на 16.06.20 в 17:00

„Списание за танц“ – взаимодействието на танца с другите изкуства

„Списание за танц“ излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и любителската танцова култура в България и Европа. Водеща тема на..

публикувано на 15.06.20 в 15:41

Как мозъкът ни слуша текстове

Едно от най-ценните качества на историите е умението им да докосват. Как го правят обаче? По какъв начин въздействат те на сетивата ни, на съзнанието ни? Има ли значение под каква форма ще ни бъдат представени и как ще достигнат те до нас? Ако..

публикувано на 13.06.20 в 16:25
Доц. Владислав Миланов

Кризата повдигна въпроса как общуваме с нашите лекари

След като се „карантинирахме” се появиха „клъстъри” и започнахме да се надяваме на „стаден имунитет”, стана ясно , че езикът ни също „боледува” от коронавирус.  „В тревожна ситуация усещането за напрежение не може да не бъде предадено и през езика и..

публикувано на 10.06.20 в 13:04
Иванка Могилска

За писането и четенето онлайн

Задължителна предпоставка при писането на бизнес текстове за уеб е да знаеш на кого говориш. Това определя начина, по който говориш, определя и начина, по който поднасяш информацията, която интересува аудиоторията. При художествения текст обаче..

публикувано на 09.06.20 в 15:02