Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории,..

публикувано на 02.03.21 в 09:05

Банатските българи събират съдби и истории между България и Аржентина

Село Бърдарски геран в Северозападна България, заселено с банатски българи. В началото на 20 век част от тях се изселват в Аржентина в търсенето на по-добър живот. Такъв е случаят и на шестте сестри Радкови. Едната от тях – Роза, заминава със съпруга си..

публикувано на 26.02.21 в 10:40
Огнян Видев

Виртуозната китара на Огнян Видев

Когато животът ти е джаз – не ти се говори за нищо друго. Такъв е случаят с Огнян Видев – един от най-известните наши джаз китаристи, който скоро отбеляза своя 75-годишен юбилей.  Свири повече от 50 години като професионален музикант, обикаля света,..

публикувано на 25.02.21 в 12:11
Евелин Костова

Британските критици отличиха ролята на Евелин Костова във филм за трафик на хора

„ Трафикът на хора е робството на XXI век “, смята Евелин Костова, която получи поредното признание за ролята си на Петя от късометражната американска драма „Принуда“. Филмът разказва за младо момиче, което заминава за Америка, преследвайки мечтите си,..

публикувано на 20.02.21 в 08:05

Брак(уване), любов и други катастрофи

Любовта към самия себе си, без която всяка друга би била (почти) невъзможна – за тази любов разказва Слава Дойчева във филма си „Брак“. Късометражната драматична история, която разглежда в детайли мига на споделеност между две момичета, имащ потенциала..

публикувано на 16.02.21 в 09:23

Катя Костова, „Арт театър“ и празникът на българщината

Дали наистина познаваме нашата култура? Какво правим, за да я опознаят и разберат по-добре децата на България? Представяме ли я достойно по света, за да събудим интереса на чужденците и те да искат да се докоснат до нея? Загнездени в съзнанието на Катя..

публикувано на 06.02.21 в 12:15

Кино „Влайкова“ – минало и бъдеще

След успешната кампания за набиране на средства, с която кино „Влайкова“ се сдоби с модерен прожекционен апарат, плановете на режисьора Олег Ковачев включват създаване на киноучилище за млади хора и привличане на публика с европейско кино. Олег Ковачев е..

публикувано на 05.02.21 в 16:11

Свободният артистичен съюз – опит за защита на артистите

В края на 2020 година беше създаден Свободен артистичен съюз , с цел да обедини всички изкуства и всички артисти – и тези на свободна практика, и тези на щат. Артисти, които са свободни по дух, но се занимават професионално с изкуство. „Най-важната..

публикувано на 02.02.21 в 16:00

Биографията на Владимир Димитров-Майстора за деца

Книга за деца, посветена на живота на големия български художник Владимир Димитров-Майстора, събира дарения, за да бъде издадена. Тя ще бъде първата от поредицата „Книга за любители“ на художничката Кристина Тужарова. От четири години тя води успешни..

публикувано на 28.01.21 в 09:15