Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Д-р Павлина Михайлова: Спешно се търсят донори на плазма

В тези тежки дни, когато коронакризата у нас се задълбочава, дни изпълнени със страхове от едни и егоизъм и злоба у други, един човек успява да даде искрици надежда, че все още има хора готови да направят добрина за другия, че все още съществува емпатия..

публикувано на 30.10.20 в 14:44
Празничен концерт от район Тараклия

Ден на бесарабските българи – 30 години дружество „Родолюбец“

В годината на 30-ия си юбилей дружество „Родолюбец“ отново отбелязва Деня на бесарабските българи. Ако днес знаем доста повече за българските общности извън пределите на страната ни, голяма заслуга за това има Културно-просветното дружество за връзки с..

публикувано на 29.10.20 в 15:05

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от..

публикувано на 28.10.20 в 15:50
Илюстративно изображение

Спешно усвояване на останалите за 2020-а средства искат филмовите дейци

Филмовите организации подготвят писмо до Националния филмов център и Министерство на културата за необходимостта спешно да се вземат мерки по преструктурирането на останалите заради пандемията от коронавируса пари в НФЦ за финансиране на българско..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Фотосветът на Тодор Славчев

Фотожурналистът Тодор Славчев успява да документира най-значимите събития и личности през българския 20 век. Кадрите му разказват за участието на България във Втората световна война, за Цар Борис III, за 9 септември 1944 година, за Народния съд, за..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Албум събира „Петдесет жени в българската живопис“

Двуезичният албум „Петдесет жени в българската живопис“ поставя щрихите на една кратка, но достатъчно достоверна обща картина на развитието на изобразителното изкуство у нас от началото на ХХ век до наши дни и мястото на жените творци в нея. В..

публикувано на 19.10.20 в 17:27

Никола Бозаджиев, киното на сетивата и съвременният „Шибил“

Можем ли да обичаме? Склонни ли сме да се вречем в любов на друг, да му се отдадем? Това са класическите въпроси на деня, които вълнуват съвременния човек. Този от XXI век, но и този от XVIII. Неслучайно класиката винаги е била и ще бъде актуална, все пак..

публикувано на 16.10.20 в 17:10
Капана в Пловдив

Нойбау във Виена или Казимеш в Краков! Моделите на артквартала

Какво да се прави, когато един град страда от липса на достатъчно богат социален живот извън културните институции – опера, театър, библиотека и как се запълва тази празнина? По света, а вече и у нас, този проблем отдавна се решава с обособяването..

публикувано на 14.10.20 в 16:41

Бъдещето на кинофестивалите

Забраните да се събират много хора на едно място, което е неизбежно за кинофестивалите, доведоха до отмяната на редица прояви по света и у нас. Първа жертва беше документалният фестивал през март в Солун. От спирането на американския фест South by..

публикувано на 14.10.20 в 13:43

Нобеловата награда за литература и нейният авторитет

„Тази година елементът на изненада при Нобеловата награда за литература беше много голям, но за по-масовия читател. Луиз Глюк е много известно име, но сред пишещите. Този път много ясно беше награден елитарен автор, а това е важно.“ – казва професор..

публикувано на 14.10.20 в 13:27