Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Поглед отвъд хоризонта на болестта

С  „ Годината на осемте химии “ на Петя Накова българският читател се докосна до вътрешните преживявания на болните от рак на гърдата жени. Болестта отново стана предмет на публичното внимание, вече не само като присъда, от която трябва да се страхуваме,..

публикувано на 20.02.20 в 09:35
Атанас Кателиев

Атанас Кателиев: Вярваш ли ми

„Вярваш ли ми“, попита той с първата си песен. Хората му отговориха, като започнаха да я слушат. Отново и отново. Навярно защото Атанас Кателиев прави музиката лична. Той държи да е част от създаването ѝ. Смята, че само така би могъл да я усети, а..

публикувано на 18.02.20 в 16:25

Списание ShadowDance #1: Киберпънк

Излезе от печат първото "хартиено" издание на най-голямото българско онлайн списание за фантастика ShadowDance – фензин с над 20-годишна история, хиляди журналистически и белетристични текстове, събития, фестивали, награди и конкурси, писателски..

публикувано на 17.02.20 в 16:07

Усещане за радио

Световният ден на радиото е. ЮНЕСКО апелира към многообразие в ефира. Организацията определя радиото като медията, която достига до най-многообразната и широка публика. Медия, която дава възможност на различни гласове да се изкажат и да бъдат чути...

публикувано на 13.02.20 в 15:59
Бонг Джуун-Хоу и част от екипа на филма „Паразит“

Южнокорейски триумф на 92-рите награди „Оскар“

Бонг Джуун-Хоу и неговият „Паразит“ влязоха в историята на наградите „Оскар“. Южнокорейският режисьор и неговата сатира се наредиха сред най-големите имена на световното кино, при това като победители. На 92-рата церемония на Американските филмови..

публикувано на 10.02.20 в 11:45
Тракия и Древният свят - колекция на Васил Божков, НИМ, март 2011

Легални и нелегални практики при частните археологически колекции

Според директора на музея "Метрополитън" почти всички антични предмети, които са внесени в Америка през последните години, са в нарушение на законите на страната, от която идват. А у нас, дали е по-различно присъствието на ценните археологически..

публикувано на 06.02.20 в 17:08

Пазители на живото наследство

За редица народи нематериалното културно наследство е основен извор на идентичност и е значимо свързано с тяхната история. Как обаче се опазва то в една глобализирана международна култура, свързана с техническия и информационен прогрес? За съжаление голямо..

публикувано на 05.02.20 в 11:33
Тео Чепилов

Тео Чепилов разказва как се пишат филми

Лични и неприлични са историите, които Тео Чепилов пише. Било то под формата на разкази в книга („Ситуация след ситуация“), било то приведени във филмов вид. Той е добре познат като автор в легендарното списание „Егоист“, но и като сценарист на някои от..

публикувано на 04.02.20 в 10:45
Замъкът Жеротин

Замъкът Жеротин – домакин на Двореца в Балчик

Културен рейд в чешкия гр. Валашске Мезеричи, Моравия, осъществи наша българска делегация в дните между 11 и 18 януари тази година. Галеристи, културолози и преводачи бяха включени в нея. Посещението бе свързано с проект на програмата "Еразъм +" на ЕС...

публикувано на 31.01.20 в 15:33
Мартина Апостолова

Емоция не се играе, тя се преживява

„Време и половина“ днес отново стъпи в чужди обувки. Те са женски, макар дълго време да са играли на футболен терен, малки са, но са издръжливи. Умеят да се справят с различни ситуации и се чувстват страхотно на сцена или скрити в дъното на..

публикувано на 30.01.20 в 12:08