Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За матурата като зрелостност

БНР Новини
Камери и над 10 000 квестора следят за малолетни и наскоро навършили пълнолетие "престъпници"
Снимка: БГНЕС

Днес у нас се провежда мащабна спецоперация. Така беше и на двайсет и първи. Тя не е свързана нито с идването на умни чиновници от Брюксел или на държавни глави от Евросъюза и околностите му. Това са матурите.
Над 10 000 квестора следят за малолетни и наскоро навършили пълнолетие престъпници. Отделно камери. Около 100 000 деца априори са поставени в положението на виновници. Те могат да препишат. Някои сигурно. Други неуспешно. Преди три дни по криминални, според образователното министерство причини, отпаднаха 12.
Когато един млад, много млад човек попадне в такава обстановка, той възприема светът по различен начин. За него не е важно да положи усилия и да знае. За него по-важното е да надхитри системата. Защото дори и да знае, успехът зависи и от проверяващите. Ако надхитри системата, успехът е гарантиран. Защото в нея няма творчество. Има правила, заложени от министерства и набедени експерти. Ако успее, това е път за цял живот. Ако не успее този път – това е цел за цял живот.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45