Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Панчева-Туджарова: Радвам се, че хорове, които са били на нашия фестивал, не пропускат да дойдат поне още веднъж

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В дните от 6 до 10 юни т. г. Поморие ще бъде домакин на XV Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица-Достойно есть“ – ежегодно събитие, обвързано с празника на чудотворната икона на Божията майка „Достойно есть“ на 11 юни.
След посрещането на иконата, фестивалът традиционно се открива с литийно шествие и водосвет пред красивия поморийски храм „Рождество на пресвета Богородица“. Събират се всички участници, гости и жители на черноморския град с надежда и радост да преживеят в следващите четири дни вълнуващи мигове със завладяващата източноправославна музика.

СнимкаВече 15 години най-мащабният хоров форум у нас успешно развива идеята за съхраняване традициите в православната музика, провокира създаването на нови, качествени образци с истинска стойност.

Негови организатори са община Поморие, Сливенската митрополия и настоятелството на храм „Рождество на пресвета Богородица“, а патрони на фестивала са Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и г-н Иван Алексиев – кмет на община Поморие.
През 2018 г. празникът ще събере трима архиереи: НВП Сливенския митрополит Йоаникий, Старозагорския митрополит Киприан, председател на фестивалния секретариат и западно и средноевропейския митрополит Антоний.
„Трима митрополити на едно място, мисля, че не сме събирали, така че за нас ще бъде една голяма радост“, каза в интервю за предаването Cantate Jubilate музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, диригент на дамския хор „Благовестие“ в поморийския храм.

Внушителен, както винаги, е броят на участниците в трите категории: Православни църковни хорове (първа категория), Източно пеене (втора категория) и Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли (трета категория). По време на фестивалните дни певците и техните диригенти имат възможността да посетят едни от най-интересните исторически и културни паметници по българското Черноморие в района на Бургас, Поморие и Несебър.
„Надявам се, че в тези дни ще царува една атмосфера, изпълнена с дружелюбие и духовна радост от това общение. В храма ще се възнесат молитвени гласове, ще прозвучат старинни песнопения, песнопения на класици в църковната музика, както и творби на съвременни композитори, и много български творби естествено“, допълни г-жа Туджарова.
От разговора с нея в звуковия файл ще узнаете подробности за участниците – 30 на брой в тазгодишното фестивално издание и неговото специално посвещение.
„Емоцията е много по-голяма, когато имаш до себе си приятели“ – към тези думи на музикалния директор Йорданка Панчева-Туджарова се присъединява екипът на БНР, който ежегодно отразява събитието.

На добър час!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50