Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За няколко автомобила повече

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще си купува коли с кожен салон в бежов цвят. Според медиите. Става въпрос за 13 автомобила. Досега съдебните началници се возят в коли малко над 5 години. Но може би не всички имат система срещу потегляне по наклон и сензор за дъжд. Новите с бежов интериор трябва да имат.
Общо ще се купуват и други коли за 2 млн. лв. Нищо в сравнение с разходите в системата с най-ниско доверие в обществото. И с едни от най-високите заплати. Бюджетни.
Членовете на Висшия съдебен съвет се избират и на квотен принцип. Политически. В последната българска Конституция е записано, че той повишава, премества от длъжност съдиите, прокурорите и следователите, налага дисциплинарни наказания. Т.е. определя професионалната и лична съдба на хората в системата. И на квотен, политически принцип. Иначе в цитирания основен закон чл.117 ал.2 подчертава, че съдебната власт е независима.
Тези дни съдийската колегия в Съвета обяви, че де факто не може да защитава независимостта на съдиите. Виновни са пак медии, които се ровят в интересни, според тях, решения на магистрати. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56