Музиката, която обичам

от понеделник до петък, от 1.00 до 2.00 часа
събота от 0.15 до 3.00 часа

Публикации

Георги Денков, Михаил Белчев и Кристиян Бояджиев (отляво надясно).

Песенна лирика за майките с изящни посвещения – част 2

И майка ми ми каза И майка ми ми каза,че си хубава, а аз така не забелязах. Останалото беше от Лукавия, Усещах самота, и то отдавна. Ти искаше да бъдеш истинска по истински. Животът ти да не е кратък. А сигурно ти беше много сигурно, до мен усещаше под..

публикувано на 02.05.17 в 09:25
Филип Жаруски и Нуриа Риал

Зефирът се завръща, зората се въздига

В годините на късния Ренесанс и ранния Барок Клаудио Монтеверди и Джовани Бузенело имат основна заслуга за обособяването на операта като самостоятелен жанр. Слушаме сопраното Нуриа Риал и контратенора Филип Жаруски заедно с ансамбъл L’Arpeggiata. В една..

публикувано на 25.04.17 в 08:50
Ансамбъл L’Arpeggiata

Нека небесата разказват

Предлагаме Ви фрагменти от продукцията Homo fugit velut umbra, „Пасакалия за живота“. Дискът съдържа пиеси на Стефано Ланди – италиански композитор и преподавател, певец, изпълнител на арфа, китара, теорба, орган. Роден е в Рим през 1587 година. Работи във..

публикувано на 18.04.17 в 09:00
Хелмут Рилинг

Благодарност

Предаването съдържа фрагменти от Матеус Пасион на Йохан Себастиан Бах, както и „Американска песен“ на американския певец и автор Пол Саймън, написана върху един от хоралите в Матеус Пасион. Предлагаме на вниманието ви и кантата № 134 (Ein Herz, das seinen..

публикувано на 11.04.17 в 09:05
Сибила Рубенс

Време на надежда

В „Музиката, която обичам“ предлагаме на Вашето внимание една от „светските“ кантати, създадени от Йохан Себастиан Бах: „О, ден щастлив, време на надежда“, O holder Tag, erwünschte Zeit, BWV 210. Създадена е по повод сватбата на Хайнрих Граф и Ана Регина..

публикувано на 04.04.17 в 10:30
Архив „Златният кос”, 2011 г.

С поклон към „Златният кос“

Преди да отбележим предстоящия ден на хумора и шегата 1 април, се обръщаме към архивите, които припомнят, че този ден е бил на почит още през Средновековието – и във Франция, и в Англия, и в Швеция, и в Мексико... Една от най-разпространените версии за..

публикувано на 28.03.17 в 10:25

The Beatles

Защото този свят е кръгъл, той ме отнася. Защото този свят е кръгъл. Защото вятърът е силен, той ме замайва. Защото вятърът е силен. Всичко е любовта, Любовта - това си ти. Защото синьо е небето, то ме разплаква. Защото синьо е небето...

публикувано на 21.03.17 в 10:20
„Точка БГ” в „Студио 5“ на НДК

Човекът, който върви по вода

Този край на света има детски очи. Този край на света е жестоко невинен и човекът, който върви по вода, на брега му се спира и го обича невидимо. Тук земята омеква в отъпкани улици, там, където вятър люлееше нивите, а човекът, който върви по вода,..

публикувано на 14.03.17 в 10:05
Даниела Кузманова и Кристиян Бояджиев.

Песенна лирика за майките с изящни посвещения (част 2)

Мама   Мама, вик в съня ми. Мама, вик в нощта. Мама, вик в празнотата. Но мама все мълчи! „Сине” - дочувам далечно, някъде там, може би отвъд... Само с теб вярвам във дните, само от теб узрях за днес. Мама, топъл спомен, мама, бях дете. Мама,..

публикувано на 07.03.17 в 10:30
Репетиция преди концерт на Кристиян Бояджиев в Първо студио на БНР. Антони Дончев, Кристиян Бояджиев и Кирил Калев (отляво надясно).

Back To The Roots - поезия билингва

Директорът на програма „Христо Ботев” Кирил Калев, човек на музиката и на словото е специален гост на „Музиката, която обичам”. Кирил Калев споделя мисли за поезията на Георги Константинов, Павел Матев, Михаил Белчев, както и за поетичните послания в..

публикувано на 28.02.17 в 15:00