Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В памет на проф. Петко Радев

Вторник, 25 септември, от 19.20 часа в „Студио Музика“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: архив

Концерт в памет на проф. Петко Радев бе изнесен на 3-ти септември в красивата зала на Областната управа в гр. Бургас. Концертът бе част от програмата на Лятната академия по изкуствата, където проф. Петко Радев в продължение на близо 10 години, всяко лято в Созопол или Бургас, раздаваше щедро своите знания и умения в изкуството на кларинета на млади музиканти на майсторските курсове по кларинет. Името и авторитета му като музикант привличат като магнит бъдещите кларинетисти, а когато имат възможност да усетят неговия педагогически талант и личен чар, посещаването на курса на проф. Петко Радев става задължително всяка година за мнозина от тях.
Най-хубавото на това музикално възпоменание, година след смъртта на големия музикант, е, че не бе в тесните колегиални отношения в самата Лятна академия, която има вече своя традиция, а беше замислено като достоен знак на почит към световното име на Петко Радев като кларинетист и музикант. По идея на Петя Великова, която създава и прави Лятна академия на изкуствата, и със съдействието на пианистката Мария Принц, бяха поканени да участват в концертната програма проф. Андрю Маринър, който преподава в Гилдхол скул в Лондон и е бил първи кларинетист на Лондонски симфоничен оркестър, потомствения соло кларинетист на Виенската филхармония – проф. Петер Шмидл, Деница Лафчиева, ученичка на проф. Петко Радев с престижни концертни изяви на международната сцена и вече преподавател в музикалната Академия Рихард Вагнер във Виена. И още един успешен ученик на проф. Петко Радев, който той лично представя на публиката преди пет години като свое откритие – Мариян Божидаров, в тийнейджърска възраст той е вече ученик на проф. Маринър в Лондон. Включването на флейтиста, проф. Георги Спасов, който всяка година е в ролята на музикален директор на Лятната академия и е един от най-дългогодишните колеги-партньори на Петко Радев, бе съвсем естествено. Това позволи и програмата да бъде още по-гъвкава, разнообразна в съчетанията на всички участващи, клавирният съпровод неизменно бе на Мария Принц. Нямаше „надсвирване“ между тези майстори на изкуството на кларинета, никой не се стремеше да получи повече аплаузи от публиката, усещането бе, че всички свирят пред духа на Петко Радев, поднасят му музикантската си почит и приятелски поклон. Събитието бе колкото импозантно, заради имената на участващите и местата, откъдето бяха долетели специално, толкова и интимно, естествено и човешко в стремежа да се преживее спомена за една голяма личност, която ни е напуснала неотдавна.
С документалните записи от концерта в памет на проф. Петко Радев на 3-ти септември в Бургас и с личните спомени и отношение към него на участниците в програмата, Студио „Музика“ ще отбележи годишнината от смъртта на един от най-големите кларинетисти в световен мащаб от своето време, чийто дълъг артистичен път е достоен за най-дълбок поклон. Обаянието, силата и красотата на личността му са вдъхновили няколко поколения български музиканти. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35