Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за Георги Василски в „Дядовата ръкавичка“

БНР Новини
1
Авторите Георги Василски, Весел Цанков, Симеон Викторов, Георги Гълов, Васил Сотиров, Тодор Димитров и Любомир Методиев (отляво надясно) след края на поредния запис.
Снимка: Нина Божидарова

Тази неделя сбирката на творческия клуб на редакция „Хумор и сатира“ „Дядовата ръкавичка“ е по-различна, за съжаление тя не е като другите. Този път тя е посветена на Георги Василски – добрият колега и веселият приятел, който ни напусна завинаги преди две седмици. Трудно е за вярване, че един толкова жизнен човек вече го няма. Повече няма да го виждаме как бодро крачи по коридорите на радиото, подсвирквайки си безгрижно, но можем отново да чуем гласа му, неговите скечове и стихотворения от предишни сбирки на „Дядовата ръкавичка“.
Ще си спомним още веднъж за него, ще си спомним с усмивка с помощта на разни случки, той беше забавен човек и смешни случки с него да искаш. Сценките и стихотворенията извадихме от архива на редакцията, а случките си припомнят осем радиоприятели на Георги Василски от „Хумор и сатира“.





Цялото предаване може да чуете в неделя, 7 октомври, от 13 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2 и 3 август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05