Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Искреност и красота, облечени в музика

БНР Новини
Камелия Тодорова
Снимка: Кирчо Стоичков

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“. Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика - беше първото ми впечатление от новото послание, а нашият колега – композиторът Кристиян Бояджиев обобщи и даде най-точното описание: „Впечатлен съм от тази песен и като запис, и като продукция и изпълнение. Хубава песен, каквато и навън рядко можеш да срещнеш„. Публиката бързо прие „Красив спомен“ , почувства я като свое откровение, а Камелия Тодорова изрази удовлетворението си с думите: „Моята кариера на артист и изпълнител е била винаги съпроводена с това да търся нещо различно, да съм различна от това, което другите правят и смятам, че продължавам да го постигам. Интересното е, че моята дъщеря тръгна по същия път – и тя е много различна. На мен много ми харесва това, което тя прави защото ме обновява и е много в крак с времето . Аз не говоря за модерна музика. Говоря, че това е вечна музика, това е хубава музика, която няма да остарее никога.“

Песента „Красив спомен“ живее сред нас няколко месеца. Тя е част и от концертните програми на Камелия Тодорова. С идеи за студийни проекти и обогатен репертоар вокалистката с кадифен глас посреща новия концертен сезон. На 25 октомври тя и триото на пианиста Станислав Арабаджиев  ще бъдат сред публиката си в  „Sofia Live Club“ и ще споделят с нея програмата си „Красив спомен“. Срещнали се като преподавател и корепетитор, двамата музиканти откриват сходството помежду си и скоро започват да представят идеите си – първоначално като дуо – пиано и глас, а по- късно и с формацията на Станислав Арабаджиев. „Всяко дете е любознателно, но е хубаво да се научи да задържи тази любознателност, за да му е интересно, когато порасне какво има на други места и какво още може да научи“ – ни каза Станислав.

Какво още искрено и красиво разказаха двамата артисти чуйте в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22
Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“

Диригентски дебюти и творческо сътрудничество

На 7 юни 2023 от 19 часа в столичната зала "България" ще се състои концерт на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в сътрудничество с Виенския университет за музика и сценични изкуства. Диригенти на концерта са студентите по хорово дирижиране на проф. Алоис Гласнер: Родриго Самано Албаран, Гурам Цинцадзе и София Хутсишвили...

публикувано на 07.06.23 в 12:48
„Хоровата тетрадка на Карвър“

Сакралната музика в двора на Джеймс IV

Ръкописът, известен като "Хоровата тетрадка на Карвър", представлява един от основните източници, съдържащи музика, изпълнявана в Шотландия преди Реформацията. Наречен на композитора Робърт Карвър, за който се смята, че може би е неговият създател, ръкописът е бил използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс..

публикувано на 06.06.23 в 09:35

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков. Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение...

публикувано на 06.06.23 в 08:25

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05