Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на радиото и Радиото като аудио роман

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на историите за радиото.
От утре, всяка събота от 19.30 можете да чуете по една епизодична история от онова буйно и енергично течение, което свързва края на 19 век и опитите на Маркони с комиксовите демонстрации на радиоапарат в залата на българския парламент през 20-те и през многобройните нови функции на радиото по време на войните ще стигнем и до радиото днес. Съвсем естествено и до БНР. Сериалът е правен през 2010 г. и изминалите години показаха, че това е аудио, чиято ценност нараства с всяка изминала година. Тук са гласовете на хора, разказващи истории за радиото, което разказва истории, от различни десетилетия. Някои от тях, като например нашият главен герой Петър Увалиев, както и главният герой на епизод 6 Александра Гюрчинова, секретарката на първия директор Сирак Скитник, както и много други важни гласове, вече ги има само тук, само в този аудиороман, и никъде другаде. А техните думи, мисли, преживявания, открития и послания са тотално неостаряващи и неостарели.
Не се тревожете, историята на радиото не е суха и просто натъпкана с факти, така че слушането на Епизод 1 – „Феноменът“ ще е леко и приятно занимание, което обаче не само ще ви отведе до време, когато днешните клишета са били все още магични величини, но и ще ви помогне да ги видите като такива. Феноменът радио е бил знак за модерност, поздрав на модерните времена към изконното право на индивида да се впише в цялото – в света, в близкия кръг, в града, в природата, в изкуството, в спомените на другите.

Ето и цялото съдържание на този аудиороман:
1 декември – Епизод 1: Феноменът
8 декември – Епизод 2: Преодоляване на разстоянията
15 декември – Епизод 3: История в три къщи
22 декември – Епизод 1: Нулева точка
5 януари – Епизод 5: Сиракът – директор
12 януари – Епизод 6: Един живот
19 януари – Епизод 7: Бойно поле
26 януари – Епизод 8: Власт в мегахерци
2 февруари – Епизод 9: Мултиплициране на първообраза
9 февруари – Епизод 10: Сегашно продължително време
16 февруари – Епизод 11: Артефир
23 февруари – Епизод 12: Стълба към небето
2 март – Епизод 13: Българският глас
9 март – Епизод 14: Българският глас, продължение
16 март – Епизод 15: Без помощта на очите
23 март – Епизод 16: Музиката, Каролина и малките секунди
30 март – Епизод 17: VOX HUMANA
6 април – Епизод 18: Един средно напрегнат работен ден
13 април – Епизод 19: Часовникът на Международния отдел
20 април – Епизод 20: Пътуване през Второ студио



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30