Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се чества годишнина или Националната библиотека на 140 години

БНР Новини

Знаете ли кой е човекът, който дава идеята за създаването на Народната библиотека преди 140 години? Не, името му не е популярно, но пък сега, когато Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140-годишнината си с поредица от събития, какъв по-добър повод от този - да си припомним името на този човек. Кой е онзи, който е прозрял преди 140 години, че „за да процъфтява България културно и образователно, на нея й трябва библиотека“, ще ни каже директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова.
А също и какви са начините да бъде привлечена млада публика? И дали създаването на виртуална разходка из библиотеката, 3D мапинг на фасадата на сградата, оформянето на ново пространство – зала „История на книгата“, и дори създаването на холограмни пирамиди са начините в библиотеката да влязат онези, които обикновено заобикалят библиотеките отдалече?
С доц. Красимира Александрова говорим за това какво е бъдещето на библиотеките и дали един ден те ще се превърнат в образователни центрове.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.