Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вечните Гераци

БНР Новини
Снимка: Теодора Михова

В нощта преди Бъдни вечер, когато все повече притихваме и се заслушваме в себе си, ви предлагаме да чуете запис на спектакъла на Народния театър „Иван Вазов“ „Гераците“ по повестта на Елин Пелин. Разказът за Дома, който може да е място за мир, почивка и радост, но и място на раздор и отчуждение. Тази родова драма за разрушената хармония разкрива в дълбочина човешката същност и непрекъснатите ни, ежедневни избори между доброто и злото, между светлината и тъмнината. Трагичните съдби на Гераците са вечна тема, както е вечна свободната ни воля, чрез която създаваме нашия цялостен дом – и външен, и вътрешен. Прочистен ли е? Държим ли надалече демоните на разрухата, които Елин Пелин така великолепно е описал? 23 декември – добро време за осмисляне, докато слушаме „Гераците“ с участието на Константин Кисимов, Аспарух Темелков, Виктор Георгиев, Мирослав Миндов, Стефан Караламбов, Ирина Тасева, Виолета Николова, Магда Колчакова, Пенка Икономова. Имена, които фондът на Радиотеатъра ревниво пази, за да не бъдат забравени. И още едно име – Кръстьо Мирски. Постановката е на Кръстьо Мирски.

Приятно слушане и светли празници!

Нека да е благословен Домът ви!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15