Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как боли от любовта

БНР Новини
1
Снимка: Pexels.com

Страдали ли сте от любов? Задавам този въпрос и вече осъзнавам колко е безсмислен той. Разбира се, че сте страдали. Всеки е и може би така трябва да бъде. Питам се обаче от кое боли повече – от самата болка или от начина, по който ни е причинена тя? Други пък навярно се питат ще могат ли да оцелеят след този сърдечен ураган?

Въпросите са много и кръжат като лешояди около любовта: дали ще намеря истинската любов; дали изобщо има такова нещо като истинска любов; дали ще открия човек, който да ме обича безусловно, ако въобще това е възможно; дали няма да пропусна сродната си душа, защото още страдам за предишната, напуснала топлото кътче в сърцето ми, без дори да даде знак за това; как да кажа, че обичам човека до себе си, без да го изплаша и да го накарам да избяга от мен толкова бързо, колкото бяга гепардът, преследвайки плячката си; а дали всъщност, в стремежа си да намерим и задържим любовта, не се превръщаме именно в ловци, които жадно преследват плячката си, за да я „изконсумират“ и да продължат към следващата? Така ли е в любовта – понякога си ловец, понякога плячка? И ако не е така, как е тогава?

Точно за това как е в любовта говори новият брой на списание „Семинар_BG“ – „Алгоритми на любовта“. Броят разказва за кодовете, през които мислим и живеем любовта днес – сайтове за запознанства, онлайн съблазняване, мобилни приложения и телевизионни продукции, любовни стратегии при търсенето на любовта, любовта в литературата и любовта в идеологията. Разнородни теми, всяка от които заслужава внимание. Сега, точно преди празниците, когато най-много имаме нужда от любов, ви предлагам да чуем как боли от любовта според Тодор Христов – доктор по теория на литературата и един от авторите в новия брой на „Семинар_BG“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерти, спектакли, филми и детска програма на Sofia Summer Fest

За пета поредна година Sofia Summer Fest отваря вратите си в Южния парк II, за да посрещне всички почитатели на културните събития под открито небе в лятната столица. Тази година летният културен фестивал на София ще бъде открит с голям концерт на легендата Васил Найденов на 18 юли, а в следващите 30 дни жителите и гостите на града ще могат да се..

публикувано на 16.07.24 в 10:00
Аспарух Лешников

127 години от рождението на Аспарух Лешников - Ари

" Пях 40 години. Знам, че не съм живял напразно. Всеки човек трябва да обича работата си. Да пееш е прекрасно и затова аз обичах моята работа. За мен беше чест, нали? Защото оставих нещо на хората, без значение дали са германци, англичани, българи, французи, американци или други." Аспарух Лешников, 1975 г. Днес къща-музей "Кирково..

публикувано на 16.07.24 в 09:11

Ретроспективна изложба на Бистра Льошевалие

Ретроспективната изложба на Бистра Льошевалие представя за първи път у нас в цялост изкуството на авторката. Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50