Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три юбилея в Празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония 2019 – 1 януари, 12.15 часа

Директно от Златната зала на „Музикферайн“ – Виена

| обновено на 31.12.18 в 12:55
Диригентът Кристиан Тилеман
Снимка: staatskapelle-dresden.de

Има неща, без които Новата година просто е немислима, и Празничният новогодишен концерт на Виенската филхармония без съмнение е едно от тях. През 2019 г. това ярко музикално събитие, което не само е една от емблемите на Австрийската столица, но вече се е превърнало в световен музикален феномен, ще закръгли внушителните 80 години. Първото му издание се е състояло на 31 декември 1939 г. под диригентството на Клеменс Краус и е било анонсирано във вестниците като „извънреден концерт на Виенската филхармония с цел събирането на средства за Фондацията „Винтерхилфверк“, но действителният мотив е било желанието да се повдигне патриотичният дух на австрийците в годините на аншлуса. След втория концерт, състоял се през 1941 г., датата на провеждане официално става 1 януари и така... вече 78 години! 60 от тях ни делят от първото телевизионно излъчване, което е било на 1 януари 1959 г. под диригентството на Вили Босковски, а от 1987 г. и програма „Христо Ботев“ на БНР се включва в директните излъчвания на концерта, който днес вече се следи от над 50 милиона зрители и възторжени радиослушатели!

Макар по традиция Новогодишният концерт на Виенската филхармония да се свързва с музиката на фамилия Щраус, неговите програми далеч не се изчерпват само с творбите на Йохан, Йозеф и Едуард Щраус. Всеки един от диригентите, избрани чрез гласуване сред музикантите от оркестъра, заставайки на пулта в първия ден на Новата година, се стреми да внесе „своя принос“ и така през изтеклите десетилетия на пищно украсената с цветя сцена на „Музикферайн“ е звучала и музика от Йозеф Ланер, Емил Валдтойфел, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, та дори – и Рихард Вагнер! Неизменни са само две творби: прочутият валс „На хубавия Син Дунав“ и „Радецки – марш“, които са традиционният завършек на всеки концерт.
Тази година на 1 януари начело на Виенската филхармония ще застане немският диригент Кристиан Тилеман. Роденият на 1 април 1959 г. музикант, който в момента е главен диригент на Щатскапеле Дрезден и Артистичен директор на Залцбургския Великденски фестивал, е сред най-търсените диригенти в света. Макар да е свързан с Виенските филхармоници отдавна – още от 2000-ната година, това е първото му участие в Новогодишния концерт. По този повод той е подготвил цели ШЕСТ премиерни изпълнения! Тези пиеси никога досега не са били изпълнявани на престижното музикално събитие. Сред тях е и Schönfeld-Marsch опус 422 от Карл Михаел Цирер. С тази творба, посветена на австрийския генерал Антон фон Шьонфелд, ще бъде открит концертът, в който ще звучат още и пиеси на Йозеф Хелмесбергер и, разбира се – музика от фамилията Щраус! Концертмайстор ще бъде изявената българска цигуларка Албена Данаилова.

И още един юбилей ще бъде отбелязан в Празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония! През 2019 г. се навършват 150 години от основаването на Виенската Щатсопера. В чест на тази забележителна годишнина в антракта между двете части на концерта, където по традиция вече 27 години се излъчват специално подготвени филми, телевизионните зрители ще могат да видят 24 минутно музикално пътешествие зад кулисите на Виенската държавна опера. За първи път в антракта ще звучат и оперни изпълнения. Те ще бъдат на звездите от Щатсопера – Камила Нюлунд и Адриан Ерьод, които ще изпълнят дует от „Прилепът“ на Йохан Щраус. Ще прозвучи и дуетът на Папагено и Папагена из „Вълшебната флейта“ на Моцарт в интерпретацията на Даниела Фали и Рафаел Фингерлос. А балетната трупа на операта пък е подготвила фрагменти от „Раймонда“ на Александър Глазунов.

Вече 32 години програма „Христо Ботев“ спазва чудесната традиция да излъчва директно целия Новогодишен концерт на Виенската филхармония! Не пропускайте шанса да бъдете част от нашата празнична аудитория – започваме точно в 12.15 часа!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02