Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Шарра търси душата на камъка

Кадър от „Каменният Крал“ на Валентина Шарра

В зала Левентис на Националния природонаучен музей до 13 януари може да бъде видян видео-проектът „Каменният Крал” на съвременния визуален артист Валентина Шарра.

„Каменният Крал“ е свързан с друго нейно произведение - “Пътеката на трептящите камъни“ в местността на геоложкия феномен "Струпаница". Осемминутното видео е озвучено с оригиналната музика на RaJa ElMad и Илияна Георгиева и текст от последната (недовършена) книга на Итало Калвино “Под слънцето на ягуара” в изпълнение на Ража Ел Мадхун.

„Пътеката на трептящите камъни” е пешеходен маршрут между скалите на „Струпаница“ - най-голямото древно срутище в България. Авторката ни оставя да открием естествения път, който води до сърцето на скалния феномен в едно вечно пътешествие към себеосъзнатостта.

Във видео-проекта „Каменния крал“ дрон проследява пътя на друг визуален артист, Мина Минов, по ръбовете на огромни канари и през тесняците между скалите. Пейзажът е главозамайващ, а усещането за самота смазващо.

Валентина Шарра, гостува в „Артефир“, където разказа за проектите си.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хитът на сезона" на Здрава Каменова с четири награди от фестивала "Соло акт"

Моноспектакълът на Здрава Каменова "Хитът на сезона" беше отличен като най-добър в деветото издание на Международния фестивал на монодрамата "Соло акт" в Габрово. Единайсет спектакъла бяха включени в конкурсната програма на театралното събитие, което се организира от Драматичния театър "Рачо Стоянов" всяка четна година. Представлението..

публикувано на 13.04.24 в 12:10
Кадър от постановката

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe . Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова .  Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е..

публикувано на 12.04.24 в 17:25

Фотография без обект, светлина без плът

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея. Като част от наградата си, миналата година тя замина на двумесечна резиденция в Ню Йорк...

публикувано на 12.04.24 в 17:01

Ние инак не можем

В редакция "Хумор и сатира" не знаем как ни се получава, но с всяко наше предаване решаваме немалко на пръв поглед нерешими проблеми. Така ще е и тази неделя след новините в 18, когато ще чуете: - "Истинските новини" – България е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата, как да идем на трето място. - "Ангажирани песни" – удряме по..

публикувано на 12.04.24 в 16:55

"Робин Худ" тръгва на лятно турне

"Робин Худ" гостува на Театър "Българска армия" на 14 април. Постановката е на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен и е най-новото заглавие в репертоара му. Пиесата е по текстове на Александър Дюма и Роджър Грийн, а режисьор е Бойко Илиев. В ролята на Робин Худ е актьорът Ники Илиев, а в образа на неговата любима Мериан се превъплъщава..

публикувано на 12.04.24 в 16:20