Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първопроходникът „Рома“ на Алфонсо Куарон

Алфонсо Куарон с наградите "Златен глобус", които получи за филма "Рома" – за най-добър режисьор и най-добър чуждоезичен филм по време на 76-та годишна церемония по награждаването в Бевърли Хилс, Калифорния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата година вече е факт, както и някои от бъдещите претенденти за наградата „Оскар“. Мексико например ще се бори в категорията „чуждоезичен филм“ с „Рома“ на Алфонсо Куарон. Филмът, който разказва за детството и родното място на режисьора, в известен смисъл се явява нещо като първопроходник. Но не защото Куарон изгражда света от миналото си, снима на улицата, на която е живял, в апартамент, точно копие на този на родителите му, дори кара художникът да направи същите мебели като тези в дома му, нито защото е вложил сто процента от себе си не само като режисьор, но и като сценарист и оператор на филма, а защото неочаквано и за самия него „Рома“ започва процес на промяна на правилата в бранша. Причината е, че Куарон избира да разпространи филма чрез платформата Netflix. В текста си за културния сайт „АртАкация“ Жанина Драгостинова разказва защо това води до разместване на пластовете в киноиндустрията и как всъщност се стигна до битка между стрийминга и киното. Същото я попитахме и ние в „Какво се случва“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Как да пробудим героите в нас?

Книгата "Да пробудиш героите в теб" на американската авторка д-р Каръл Пирсън излиза в ново разширено издание на български език, поради големия читателски интерес. Изданието е резултат на задълбочено двайсетгодишно изследване на авторката, което обогатява теорията на швейцарския психиатър и психотерапевт Карл Густав Юнг, опирайки се на..

публикувано на 06.06.24 в 17:02

Нова биографична книга за Алеко Константинов

"На Алеко Константинов може да съперничи единствено славата на неговия злополучен герой. Няма български писател с такова огромно присъствие в българската култура, с такова влияние върху самосъзнанието и самооценката на българина, върху самочувствието на интелигенцията ни, играл толкова успешна роля не в областта на виртуално-литературното, а в реалната..

публикувано на 06.06.24 в 16:45
Атанас Атанасов

Другите места и пейзажи на Атанас Атанасов

Галерия "Арте" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Атанасов "На друго място". Това интригуващо заглавие е подсказано от неговия колега Станислав Памукчиев, който откри тази експозиция на именития ни артист.  Изложбата включва серия нови картини, предимно живопис в различни размери, като повечето от тях са във форма на кръг,..

публикувано на 06.06.24 в 15:42
Стефан Диомов

Стефан Диомов: Най-голямото чудо в моя живот е усмихнатата, пееща публика

Стефан Диомов е един от музикантите с най-голям принос към българската популярна музика. За музикалния живот, за родния Бургас и за нестихващото вдъхновение – разговор в "Нашият ден" с композитора, създал репертоара на редица обичани български изпълнители като група "Тоника", Ева и Гого, Ваня Костова и Тони Димитрова . "Музиката е моят..

публикувано на 06.06.24 в 10:46