Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артуро Сандовал – Велики дуети

четвъртък, 17 януари, от 11 часа

| обновено на 16.01.19 в 11:53 БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албумът „Велики дуети“ на кубинската суперзвезда, джаз тромпетиста Артуро Сандовал, изненадва приятно с поканените гости за участие в него – съвременни светила в своя музикален стил, а и като селекция от песни.
Единайсет мелодии, някои много добре познати на публиката, преливащи една в друга – от класическата традиционна песен през латино ритмите до арендби и хип хоп, флменко, поп баладата, джаз стандарта и бачата.
Но всички те, обединени от неподражаемия звук на тромпета и харизматичното присъствие на кубинския музикант.
Това е поредният 44-ти албум на десеткратният носител на „Грами“ Артуро Сандовал, издаден през май 2018 г. след пет години пауза.
Роден е в град Артемиса, Куба и в началото на кариерата си свири с известния афро-кубински ансамбъл „Иракере“, основан от пианиста Чучо Валдес.
Силно повлиян и вдъхновен от легендата Дизи Гилеспи, съдбата му прави подарък. Среща ги, а приятелството им се превръща в значимо и дългогодишно сътрудничество.
Дизи Гилеспи става негов ментор и колега, с когото обикалят световните сцени. Артуро Сандовал напуска родната Куба, защото комунистическият режим не позволявал на кубинците да слушат джаз, камо ли да го изпълняват. Привържениците на Фидел Кастро определяли джаза като „музиката на врага“.
Това са и основните причини да емигрира в САЩ, а през 1998 г. да стане гражданин на Америка.
Съдбовното приятелство с Дизи Гилеспи, което донася шанса му за свобода да изпълнява музиката, която обожава и пътя към нея чрез емиграцията, е житейската история, описана в сюжета на телевизионния биографичен драма филм „За любовта или държавата: Историята на Артуро Сандовал“ с участието на Анди Гарсия. Филмът показва съпротивата, която е оказвало кубинското правителство на желанието му да напусне родината си.
Животът в САЩ прекъсва оковите на ограничаваната му музикална душа.
В едно интервю споделя: „Мисля, че джазът е единствената най-важна форма на изкуство в Америка, създавана някога в историята. Това е част от причината, поради която обичам тази страна.“
За албума „Велики дуети“ маестро Сандовал кани легенди и съвременните им наследници от света на джаза, класиката, латино и поп музиката. Това са Стиви Уондър, Фарел Уилямс, Ариана Гранде, Ани-Фрид Лингста от „АББА“, Пласидо Доминго, Джош Гробан, Хуан Луис Гера, Алехандро Санс, Принс Ройс, Давид Бисбал. В много ценен и емоционален се превръща последният запис приживе на покойния вече Ал Жаро, който е именно с кубинския тромпетист на красивата балада „After All“.
Друг вълнуващ посмъртен дует е и този с „Кралицата на салсата“ – Селия Крус.
Неизменна част от удоволствието, слушайки албума са и аранжорите му Крис Уолдън, Гордън Гудуин, Хорхе Каландрели, Грег Фийлд, Шели Бърг, Чече Алара и др.
Заповядайте заедно да споделим радостта, с която зарежда цялата тази компания от велики музиканти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10