Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към Храма днес

Отец Йордан Божилов и отец Стоян Чиликов - за вярата, светите места, човешките спорове и общуването с Бога

БНР Новини
Отец Йордан Божилов
Снимка: Мария Мира Христова

Пътят към Храма носи извечното търсене на Бога, изявява обръщението на човека към Създателя и дава единственото спасение на човека - Бог.

В навечерието на християнския празник Свети Три Светители, който се отбелязва на 30 януари, отец Йордан Божилов от Орландовския манастир „Свети Три Светители“ на ул. „Одеса“ 27 в София, разказва историята на празника, мястото и храма, който се нуждае от спешен ремонт и реновиране. Необходимостта от събиране на средства за храма отвежда от битовите към знакови моменти в учението за Бога. В разговора се засяга и нуждата от въвеждането на предмета вероучение в официалната учебна програма на българските училища, както и начина, по който би могло да бъде осъществена подобна стъпка.

В ефира се включва и отец Стоян Чиликов от храм „Свети Георги Победоносец“ в столичния квартал „Дървеница“, за да освети пътя към Храма с важността на полагането на усилия за християнски начин на живот, както и да позиционира единственото спасение на човек в този и другите светове – мигът на обръщането на Човека към Бог, мигът на молитвата и посвещението, без които Път няма.

Виждаме ли Пътят към Храма днес и как го извървяхме в студиото на „Нашият ден“ – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35